Kivinokan rakentamiskiistassa vastustajat niskan päällä

Helsingin kokoomus haluaisi suurimman osan Kivinokasta asuinrakentamiseen. Vihreät, sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto kaavoittaisivat Kivinokan viheralueeksi.

maankäytön suunnittelu
Kivinokan kesämaja-aluetta.
Kiistelty Kivinokan alue on tällä hetkellä virkistysaluetta.Yle

Kulosaaren kupeessa sijaitseva Kivinokka on kesämaja- ja siirtolapuutarmökkialuetta, jossa on reilut 800 mökkiä.

Kokoomus haluaisi kehittää Kivinokasta alueen, jossa olisi myös ympärivuotista asumista.

- Kivinokasta olisi tarkoitus tehdä ekologisesti kestävä ei ainoastaan asuntoalue vaan myös virkistysalue, jossa kaikki nyt olevat ulkoilureitit säilyisivät. Puurakentaminen olisi alueen päärakennusmuoto, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava.

Nykyisistä mökeistä säilyisi pari sataa. Muille mökkitonteille rakennettaisiin asuntoja noin 6 000 asukkaalle.

Vaihtoehdot

Sosialidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto haluaisivat Kivinokasta viheralueen, jossa nykyiset mökit säilytettäisiin.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Emma Karin mukaan kaupunki tarvitsee viheralueita eikä Kivinokkaa ole pakko rakentaa, vaan tarvittavat asunnot on mahdollista sijoittaa muualle.

Taas kaupunkisuunnittelulautakuntaan

Kivinokan osayleiskaava on esillä tiistaina toistamiseen Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa, mutta jäänee nytkin pöydälle. Kielteinenkään päätös ei ole aivan mahdoton.

- Jos lautakunta hylkää tämän esityksen nyt, se mennee sitten kaupunginhallituksen käsittelyyn, sanoo kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Lopuksi valtuustoon

Aikoinaan asia päätynee sitten valtuustoon, jossa nykyisessä kokoonpanossa Kivinokan rakentamista vastustavilla on enemmistö.

Toinen vaihtoehto on etsiä kompromissia vähentämällä alueelle kaavailtuja asuntoja ja lisäämällä kaavan viheralueen määrää.

Niin tai näin Kivinokasta on luvassa kovaa peliä niin Helsingin poliittisella näyttämöllä kuin sen takanakin.