1. yle.fi
  2. Uutiset

Mankolan koululla kasvavat chilit ja banaanit

Entisen emäntäkoulun kasvihuone ja lisärakennus olivat käyttämättömänä vielä pari vuotta sitten. Nyt satoa odotetaan muun muassa tomaateista, chilistä ja avokadosta.

ilmiöt
Luontokerholaiset kasvihuoneessa.
Yle / Jani Ilola

Mankolan koulun opettaja Pekka Männistö keksi koulun remontin yhteydessä, että entinen kasvihuone voitaisiin valjastaa koululaisten käyttöön. Rahoitus hankkeelle järjestyi koulun omasta budjetista. Suurimman osan kasvihuoneen tarpeista viherpeukaloksi tunnustautuva Männistö on rakentanut itse.

–Täällä on saanut tehdä ja toteuttaa itseään. Omasta selkärangasta nämä kasvilaatikot ja lintuhäkit ovat syntyneet, mutta olen tehnyt ne erittäin mielelläni, mies toteaa.

Viidennen luokan luontokerholaiset ovat jo aiemmin istuttaneet tomaatit siemenestä ja nyt on koulimisen aika.

Monelle on tullut yllätyksenä se, miten niitä tipuja syntyy.

Pekka Männistö

– Mä olen tehnyt tätä kastelua nyt päivittäin, joten tämä minulta jo sujuu. Äsken koulin tomaatit isompiin laatikoihin, jotta niillä olisi tilaa kasvaa. Olen kuullut kavereilta sitä, että he ovat kateellisia, koska me saadaan tehdä kaikkea tällaista, sanoo viidesluokkalainen Atte Uusitalo.

Kaikki kasvatettu käyttöön

Mankolassa koulun pihamaalla kasvaa omenapuita ja marjapensaita, myös perunapenkki aiotaan perustaa. Kasvihuoneesta odotetaan saataviksi viinirypäleitä, avokadoja ja banaaneja.

Kaikkia raaka-aineita aiotaan hyödyntää ainakin yläkoulun kotitaloustunneilla.

Kun meidän luokassa vallitsee kauhee mekkala, niin täällä osataan olla hiljaa.

Samu Mäntylä-Blå

– Kaikkia viljelyksiä voidaan hyödyntää opetuksessa. Kukkia voi käyttää koristeluun, ja yrttejä saadaan jo toukokuun puolivälissä käyttöön. Myöhemmin sitten saadaan hakea salaattiainekset kasvihuoneesta aina viinirypäleitä myöten, kertoo kotitalousopettaja Jaana Matilainen.

– Lasten silmistä näkee, että olemme onnistuneet. Tämä on lapsille hyvä kokemus siitä, että kaikkea ei tarvitse saada valmiina. Se on pitkä prosessi, kunnes sitä satoa saadaan. Monelle on tullut yllätyksenä se, miten niitä tipuja syntyy, ja se, että pitää olla kukkokin. Me mietitään oppilaiden kanssa täällä aika arkisia asioita, Pekka Männistö kuvaa.

Kasvihuoneen lämmössä ovat sopivasti pääsiäisen alla kuoriutuneet myös ensimmäiset tiput. Eläinten hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä, ja sen tietää myös viidesluokkalainen Samu Mäntylä-Blå:

– Ne voi opettaa rauhallisuutta ja hiljaisuutta. Kun meidän luokassa vallitsee kauhee mekkala, niin täällä osataan olla hiljaa.

Lue seuraavaksi