Mitä venäläinen media sanoo ja kirjoittaa Ukrainasta?

Piru piilee yksityiskohdissa. Sanonta tulee mieleen, kun lukee venäläisiä tiedotusvälineitä Ukrainan kriisin päivinä. Kremliä lähellä olevat viestimet ja riippumattomat julkaisut arvioivat Ukrainan tapahtumia hyvin eri tavalla.

Ukraina
Levan Tvaltvadze
Seppo Sarkkinen / Yle

Venäläiset viestimet kertovat Ukrainan tapahtumista erittäin laajasti.

TV-uutiset välittävät kremlinmielistä tietoa, mutta netissä, radiossa ja painetuissa lehdissä mielipiteiden kirjo on paljon laajempi. Yksi keino selvitä tällaisesta tietotulvasta on pitää mielessä, että "piru piilee yksityiskohdissa".

Tuorein esimerkki on se, kuinka venäläisissä viestimissä on kerrottu Ukrainan turvallisuusjoukkojen operaatiosta, jonka tavoitteena on venäläismielisten valtaamien hallintorakennusten vapauttaminen.

Kremliä lähellä oleva internetsivu Vzgljad (siirryt toiseen palveluun) kutsuu tapahtumia "voimankäyttöoperaatioksi". Separatisteja kutsutaan "federalisaation kannattajiksi" ja "mielenosoittajiksi", eikä sanallakaan mainita, että rakennuksiin linnoittautuneet ihmiset ovat raskaasti aseistettuja. Julkaisun haastattelema asiantuntija sanoo, että Ukrainan hallituksen toimet separatisteja vastaan ovat "voimakeinoin suoritettu siviiliväestön puhdistus" ja "rikos ihmisyyttä vastaan".

Riippumaton tv-kanava Dožd (siirryt toiseen palveluun) kertoo Ukrainan tapahtumista toisenlaisin termein. Kanavan toimittajat painottavat, että miliisiasemia ja hallintorakennuksia ovat vallanneet nimenomaan aseistetut miehet. Kun tv-kanava puhuu Ukrainan turvallisuusjoukkojen operaatiosta, se käyttää ukrainalaisten termiä "terrorisminvastainen operaatio".

Venäjän mediakentässä on näinä päivinä havaittavissa selkeä kahtiajako: Kremliä lähellä olevat viestimet käyttävät valtiollisten uutistoimistojen kieltä, ja riippumattomat julkaisut viittaavat ukrainalaisiin ja ulkomaisiin lähteisiin.

Venäjällä kolumnistit ovat kohottaneet profiiliaan Ukrainan kriisin aikana. Komsomolskaja Pravdan (siirryt toiseen palveluun) vakituisen kommentaattorin Aleksei Grišinin mielestä Ukrainan valtaapitävillä on vain yksi ainoa sisä- ja ulkopoliittinen tavoite: "permanentti russofobia" eli "pysyvä venäläisviha". Grišinin mukaan Kiovan valtaapitävät jatkavat venäjän vastaisen hysterian lietsomista ja palturin puhumista sen sijaan, että mobilisoisivat kansalaiset ja itsensä kiireellisten taloudellisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Mitä tulee disinformaatioon, seuraava tapaus sai suurta huomiota venäjänkielisessä netissä. Venäläiset valtiolliset tv-kanavat NTV ja "Rossija" eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mitä tehdä Andrei Petkov (siirryt toiseen palveluun) -nimisellä tietolähteellä. NTV:n uutisissa Kiovan Maidanin tapahtumien aikana vammoja saanut Petkov ilmoitti, että hän on Saksasta tullut neuvonantaja, jonka tehtävänä oli kouluttaa ukrainalaisia taistelijoita. Samana iltana, samaisella sairasvuoteella makaava Petkov ilmoitti "Rossija"-kanavan uutisissa, että hän on rauhanomainen mielenosoittaja, joka joutui "Oikea sektori" -ukrainalaisradikaalien uhriksi.

Moskovski Komsomolets -lehdessä on erityinen palsta, jonka nimi on Krimin paluu (siirryt toiseen palveluun). Slon.ru (siirryt toiseen palveluun)–nettisivulla puhutaan taas "Krimin valloituksesta". Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä.

Juttuun livahtanut kirjoitusvirhe korjattu 14.4. klo 20.35. Kolmanneksi viimeisen kappaleen alussa pitää olla kolumnistit.