Ehdokkaiden vaalibudjeteissa suuret erot – rahaa käytettäneen viime vaaleja vähemmän

Kaikkien muiden puolueiden paitsi kokoomuksen ehdokkaat saavat puolueelta suoraa tukea. Kokoomuksen ehdokkaat saavat pitää myymiensä seminaarilippujen tulot ja osa heistä pääsee mukaan tv-mainoksiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Eurovaaliehdokkaat kampanjoivat toukokuun vaaleissa varsin erisuuruisilla budjeteilla. Puoluesihteerit arvioivat Yle Uutisille, että kampanjointiin käytetään ehdokkaasta riippuen noin 10 000–100 000 euroa. Melko yleinen arvio oli, että budjetit tulevat olemaan edellisiä eurovaaleja pienempiä.

Lähes kaikki puolueet antavat omille ehdokkailleen suoraa vaalitukea. Näiden tukipottien summat vaihtelevat vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien tuhannesta eurosta perussuomalaisten ja RKP:n 10 000 euroon ehdokasta kohti.

Poikkeuksen omien ehdokkaiden tukemisessa tekee kokoomus, joka ei anna suoraa tukea ollenkaan. Kokoomuksen ehdokkaat saavat kuitenkin pitää myymiensä seminaarilippujen tulot. Lisäksi osa ehdokkaista pääsee mukaan puolueen tv-mainoksiin.

Loppuosa ehdokkaiden budjeteista muodostuu omista säästöistä, lainoista ja lahjoituksista. Osa ehdokkaista järjestää myös esimerkiksi omia seminaareja.

Vaalitappio syönyt monien puolueiden budjetteja

Myös monien puolueiden vaalibudjetit laskevat viiden vuoden takaisesta. Eniten laskua on keskustalla, jonka budjetti putoaa 800 000 eurosta 300 000 euroon. Vihreät puolestaan puolittavat budjettinsa 110 000 euroon. Molemmilla puolueilla säästön syynä on erityisesti se, että eduskuntavaalitappion vuoksi niiden puoluetuki on nyt selvästi aiempaa pienempi.

Ainoa vaalibudjettiaan kasvattava puolue on perussuomalaiset. Se käyttää kampanjointiin noin 500 000 euroa, eli saman verran kuin kokoomus, SDP ja RKP. Vielä viisi vuotta sitten perussuomalaisten vaalibudjetti oli 200 000 euroa.

Perussuomalaiset ei aio hankkia periaatteellisista syistä ollenkaan ulkopuolista rahoitusta. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo arvioi, etteivät myöskään ehdokkaat kerää kuin joitakin satunnaisia lahjoituksia.

Tero Koskinen
Terhi Uusivaara