Valio saa huutia Toholammin kunnanjohtajalta: Isot investoinnit kankkulan kaivoon

Valion Juustolan lopettaminen ja työpaikkojen menetys ensi keväänä merkitsee Toholammin kunnalle yhdellä kertaa jopa miljoonan euron lovea. Kunnan johto odottaa, että Valio osallistuu korvaavan työn etsintään. Kunnassa mietitään vakavasti rakennemuutostuen hakemista valtiolta.

talous
Valio lopettaa juustonvalmistuksen Toholammilla ensi kevääseen mennessä.

Toholammin kunnanjohtaja Jari Kangasvieri ei säästele sanojaan puhuttaessa Valion päätöksestä lopettaa Juustolan tuotanto.

– Juustola oli aikanaan Toholammin suurin yritys. Nyt sen alasajo on valtava järkytys niin henkisesti kuin taloudellisesti. Kunnan kaikki palvelut ja infrat on rakennettu näiden työpaikkojen mukanaan tuoman tarpeen varaan ja nyt tämä kaikki on murenemassa.

Toholammin piinaviikkoa lisäävät isot aivan viime aikoina tehdyt investoinnit.

Kunnan kaikki palvelut ja infrat on rakennettu näiden työpaikkojen mukanaan tuoman tarpeen varaan ja nyt tämä kaikki on murenemassa.

Jari Kangasvieri

– Vuoden päivät sitten on uusittu jätevedepuhdistamo yli miljoonalla eurolla, rakennettu uusi lämpölaitos ensi kerran Valion kanssa yhdessä suunnitellen. Nyt nämä kaikki kapasiteetit ovat jäämässä tyhjäksi, ja investoinnit valuvat ikäänkuin hukkaan, harmittelee Kangasvieri.

Työllisti parhaimmillaan lähes 200

Keski-Pohjan Juustokunnan tehdas rakennettiin Toholammille 1970-luvun alussa kovan kuntien välisen kilpailun jälkeen. Kangasvieri muistuttaa, että kunta teki jo silloin raskaat investoinnit puhtaan veden toimituksissa ja jätevesien puhdistamisessa. Kunta rakensi lähes kymmenen kertaa suuremman puhdistamon kuin taajama muuten olisi tarvinnut. Kunta hoiti myös käyttömaksut. Vasta 1980-luvulla laki pakotti Juustokunnan maksamaan osansa käyttökuluista.

Juustola siirtyi Valion omistukseen 1990-luvulla. Aivan yllätyksenä, puun takaa, lopettamispäätös ei kunnallekaan nyt tullut. Kangasvieri kertoo kuulleensa huhuja laitoksen alasajosta jo 1990-luvulla.

– Pari kertaa sulkeminen näytti jo varmalta, mutta molemmilla kerroilla Venäjän kaupan romahtamisen on korvannut juuston viennin kasvu Eurooppaan tai Amerikkaan.

Toholammilta on voitu kyllä repiä kaikki tuki ja hyöty irti, mutta todellista sitoutumista tänne Toholammin tehtaalle ei Valion luottamusmiehillä ole ollut.

Jari Kangasvieri

Juustola työllisti parhaimmillaan 1980-luvulla lähes parisataa henkeä. Aivan viime aikoina työntekijöitä on ollut enää alle neljäkymmentä. Samalla kun Toholammin Juustolan lopettamisesta uutisoitiin, saatiin tieto myös Haapaveden tehtaan kahdeksan miljoonan euron laajennusinvestoinnista.

– Toisen voitto on toisen kuolema.

Kangasvieri perää yhteiskuntavastuuta

Kunnanjohtajaa kismittää, että Valion luottamusmiesjohtoa ei viime vuosina ole juuri ole Toholammin raitilla näkynyt.

– Toholammilta on voitu kyllä repiä kaikki tuki ja hyöty irti, mutta todellista sitoutumista tänne Toholammin tehtaalle ei Valion luottamusmiehillä ole ollut, sanoo Jari Kangasvieri.

Juustolan työpaikkojen vähetessä koko Toholammin väkiluku on vähentynyt. Kunta on hyvinä vuosina rakentanut palveluja kuntalaisille.

– Nyt asukkaita joutuu muuttamaan pois työn perässä. Miten käy koulujen ja muiden palvelujen? Olemme nyt todella suurten haasteiden edessä.

Kunta on jo ottanut yhteyksiä maakunnan liittoon ja seutukuntaliittoon. Nyt se aikoo ensin neuvotella Valion kanssa.

– Minusta Valiolla on yhteiskuntavastuu löytää jotain korvaavaa toimintaa tyhjäksi jääviin tiloihin, jotta elämä täällä Toholammilla voisi jatkua.

Kunta miettii myös rakennemuutostuen hakemista valtiolta.