1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Nalle-jahti

Björn Wahlroosin paheksuntakuoro on niin suurta hurskastelua, että pahaa tekee. Jättäkää Nalle rauhaan!

Sanna Ukkola
Sanna Ukkolan blogikuva.
Sanna Ukkola. Veikko Somerpuro.

Vasemmistopuolueiden poliitikot ovat taas vaihteeksi hyökänneet kilpaa ikioman antikristuksensa Björn Wahlroosin kimppuun. Nalle kun ei suostu asumaan siellä, minne vassaripoliitikot hänet haluaisivat asuttaa. Hyi Nallea! (Sitä paitsi sen täytyy olla läpeensä paha, koska sillä on niin paljon fyffeä.)

Poliitikot ovat takertuneet uninalleensa kouristuksenomaisesti. He ovat sännänneet solvaamaan Ruotsiin muuttanutta Wahlroosia kaikilla kuviteltavissa olevilla termeillä. He epäilevät Nallea synneistä suurimmasta: veropakolaisuudesta.

Poliitikot kertovat olevansa "tyrmistyneitä" Wahlroosin päätöksestä muuttaa länsinaapuriin. He kuvaavat häntä ahneeksi miljonääriksi, joka imee Suomesta kaiken ja jonka kuuluu nyt menettää puhevalta Suomen asioihin härskin veroshoppailun takia.

Puheenjohtajakampanjaansa käyväJutta Urpilainen – joka on tunnettu siitä, että häneltä on normaalisti lähes mahdoton saada kommenttia yhtään mihinkään – rynnisti kultainen leijonanharja tanassa mediaan paheksumaan Wahlroosia. Urpilainen muistutti, että Nalle on saanut Suomessa koulutuksen ja nauttinut veronmaksajien rahoilla tarjotuista palveluista. Hänen pitäisi kai siis kyyhöttää täällä lopun ikänsä.

Vapaa liikkuvuus ei ilmeisesti koske kuin köyhiä

Jostain syytä Jutta unohti tyystin ne miljoonat, jotka Wahlroos on tähän maahan pulittanut. Eiköhän Wahlroos ole yksi maan suurimmista nettomaksajista. Vuonna 2012 Wahlroos sai saman verran tuloja kuin 458 keskivertosuomalaista: hän maksaa veroja pienen kunnan verran.

Sitä paitsi tuloerot pienenevät, kun Wahlroos muuttaa Ruotsiin.

Järkyttävää hurskastelua, poliitikot! Vasemmistopuolueet tunnetusti haluavat määrätä kaikesta maan ja taivaan välillä: nyt siis myös rikkaiden asuinpaikasta.

Mitäs se teille kuuluu, missä joku haluaa asua? Sitä paitsi Wahlroos lähti todennäköisesti pakoon juuri teidän veropolitiikkaanne. Onhan hän kertonut oppi-isäkseen Ayn Randin, joka kuvaa kirjassaan Atlas Shrugged eliitin joukkopakoa jatkuvasti kiristyvän vero- ja sääntelytaakan alta.

Ja mistä lähtien rikkaus altistaa ihmisen sille, että poliitikot saavat määritellä, missä hänen on soveliasta asua? Verosuunnittelu kun ei edelleenkään ole rikos.

Poliitikot puhuvat juhlapuheissaan kansainvälisyydestä ja eurooppalaisesta solidaarisuudesta, mutta polttavat kääminsä heti, jos joku haluaa muuttaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Vapaa liikkuvuus ei ilmeisesti koske kuin köyhiä.

Poliitikkojen lisäksi myös kansa kauhistui Nallen ilmoituksesta: Wahlroos on nettipalstoilla ahne verenimijä ja törkeä maanpetturi. Samaan aikaan ukot ja akat rahtaavat autolasteittain viinaa Tallinnasta kiertääkseen veroja. Se on ihan samanlaista verosuunnittelua kuin mitä Wahlroos harrastaa – vain pienemmässä mittakaavassa.

Emmekä me sitä paitsi edes tiedä, onko Wahlroos lähtenyt Ruotsiin verojen takia. Me vain epäilemme, että näin voisi olla.

Entäpä jos Wahlroos lähti pakoon Suomen tuomitsevaa mentaliteettia ja kateellisia poliitikkoja, jotka haluavat sanella ihmisille, kuinka heidän tulee elää ja missä he saavat asua? Entäpä jos Nalle vaan tykkää enemmän ruotsalaisista, koska ne ovat coolimpia tyyppejä? Jätte kiva!

Mutta pelkkä epäilys veropakolaisuudesta on meikäläisille riittävä syy kaataa täyslaidallinen Wahlroosin niskaan: rikkaita miljonäärejähän saa ja kuuluu potkia, varsinkin jos on vasemmistopoliitikko. Ja kun nuo vaalitkin ovat ihan lähellä.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja

Lue seuraavaksi