Hyppää sisältöön

Poliisit kiinnostuivat hätäkeskuspäivystäjän töistä

Moni poliisi on hakenut töitä hätäkeskuksesta, kun muualta muuttaneet kyllästyvät pitkiin työmatkoihin ja jättävät virkoja vapaaksi työttömyydestä kärsivälle poliisikunnalle.

Kuva: Yle

Koko maassa tehtävä hätäkeskusuudistus on jo pitkällä, sillä toteuttamatta on enää Vaasan ja Keski-Suomen hätäkeskusjärjestelyt. Viimeisin yhdistyminen toteutettiin tämän kuun alussa, kun Varsinais-Suomen ja Hämeen hätäkeskukset yhdistettiin Turkuun. Muutos tiesi pitkiä työmatkoja monelle päivystäjälle ja se näkyy nyt keskusten työvoimatilanteessa.

- Ei heitä liikaa ole

Pelastusylijohtaja Esko Koskinen

- Henkilöstötilanne on haasteellinen. Hätäkeskuspäivystäjiä ei ole liikaa, mutta tähän asti heitä on riittänyt, sanoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä.

Pitkä matka voi kyllästyttää

Poriin hätäkeskus on toiminut nelisen kuukautta. Pirkanmaan hätäkeskuksesta Tampereelta siirtyi Poriin parikymmentä hätäkeskuspäivystäjää, mutta nyt osa heistä on saanut tarpeekseen.

- Jos ihmisen työmatka on yli 100 kilometriä tai kuten Oulussa ja Kuopiossa vielä huomattavasti pidempi, niin ihmiset kokevat että ei tätä jaksa ja etsivät muita vaihtoehtoja, sanoo Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena Borisov.

Porissa tilanne on vielä sen verran hyvä, että päteviä hakijoita virkoihin on tähän asti riittänyt. Tilannetta on edesauttanut se, että hätäkeskuspäivystäjiä koulutettiin ylimääräisillä kurssseiilla.

Työttömiä poliiseja päivystäjiksi

Pitkässä juoksussa hätäkeskuspäivystäjien koulutuksesta vastaa Pelastusopisto. Sen tuottamat 40-50 päivystäjää vuodessa eivät jatkossa kuitenkaan välttämättä riitä.

- Hyvin todennäköisesti tarvitaan yksi tai kaksi ylimääräistä kurssia. Sitä koko ajan mietitään, että miten se saataisiin aikaan, kertoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Hätäkeskuspäivystäjän kelpoisuusvaatimus on laissa säädelty. Virkaan sopivat paitsi hätäkeskuspäivystäjän tutkinnon suorittaneet, myös poliisitutkinnon suorittaneet. Poliiseja onkin nykyään paljon työttöminä, joten hätäkeskukset tarjoavat heille uuden työllistymismahdollisuuden.

- Meille hakee paljon poliisitaustaisia

Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena Borisov

- Meille hakee tosi paljon poliisitaustaisia tällä hetkellä. Heidän perehdyttämisensä ja kouluttamisensa päivystystyöhön vie enemmän aikaa kuin päivystäjätutkinnon suorittaneella. Varmasti kaikkiin hätäkeskuksiin hakee isot määrät poliisikoulutuksen suorittaneita, arvio Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena Borisov.

.
.