Tutkija: Ukraina on osa isoa tarinaa venäläisen maailman keväästä

Putin syyttää Ukrainan väliaikaishallitusta kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta turvata venäjänkielisen väestön oikeuksia. Maanpuolustuskorkeakoulun ja Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat arvioivat, että Venäjä rakentaa tarinaa Venäjä-vihamielisyydestä. Keskeinen yleisö ovat venäläiset ympäri maailmaa. Kyseessä voi olla jonkinlainen "venäläisen maailman kevät".

Ulkomaat
Aki-Mauri Huhtinen ja Mika Aaltola.
Sotapropagandaan erikoistunut professori Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioivat Venäjän päämääriä Ukrainassa ja Yhdysvaltain mahdollisuuksia vaikuttaa kriisiin.

Yö on ollut levoton ainakin Donetskin ja Slovjanskin kaupungeissa Itä-Ukrainassa, vahvistamattomat tiedot kertovat. Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on uhannut useasti täysimittaisella terrorisminvastaisella operaatiolla, mikäli mielenosoittajat eivät poistu valtaamistaan aluehallintorakennuksista.

Käytännössä määräajat ovat kuitenkin umpeutuneet ilman toimenpiteitä. Ukraina tasapainottelee yhtäältä Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin, toisaalta Venäjän intressien välissä, professori Aki-Mauri Huhtinen ja ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioivat Ylen aamu-tv:ssä.

– Kyllä siinä valta lipuu hyvin helposti käsistä. Ukrainan hallinto on aikamoisessa pinnetilanteessa. Heidän kyvykkyytensä tehdä mitään on pieni kuohuvassa, kiehuvassa Itä-Ukrainan kattilassa, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

"Venäläisen maailman kevät"

Professori Aki-Mauri Huhtinen korostaa Yhdysvaltojen, EU:n ja Venäjän välisten keskustelujen merkitystä. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa viimeksi viime yönä Suomen aikaa. Putin syytti Ukrainan väliaikaishallitusta kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta turvata venäjänkielisen väestön oikeuksia.

– Tässä koitetaan jatkaa tarinaa Venäjä-vihamielisyydestä. Länsi on Venäjä-vihamielinen, ja Ukrainan uusi hallinto on Venäjä-vihamielinen. Epävarmuutta käytetään hyväksi. Samaan aikaan rauhoitellaan. Keskeinen yleisö on venäläiset Venäjällä ja venäläiset Ukrainassa, professori Aki-Mauri Huhtinen huomautti.

Hänen mielestään Venäjä käy tietoista mediasotaa Ukrainaa vastaan. Hän huomautti, että Andrei Petkov -niminen tietolähde on esiintynyt ainakin kolmessa eri roolissa Venäjän mediassa viime päivinä.

– Venäjä on se taho, joka tuottaa suojaa venäläisessa maailmassa. Tämä ei ole Ukraina-spesifi tarina. Tämä on osa isoa tarinaa, jossa venäläisen maailman kevät halutaan saada liikkeelle. Se etenee Ukrainassa ja siellä, missä on ihmisiä jotka samaistuvat tähän asiaan, ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoi.

"Tämä koskee koko Ukrainaa"

Huhtinen arvioi, että Itä-Ukrainan levottomuuksien takana olevat joukot ovat sekalaisempia, ikäjakaumaltaan hajanaimsepia ja varusteiltaan kirjavampia kuin Krimin niemimaalla. Sekä Huhtinen että Aaltola kuitenkin uskovat, että Venäjä agitoi ja stimuloi väkeä liikkeelle. Väkeä voi kuitenkin olla vaikea hallita.

– Ehkä liikaakin kiinnitetään huomiota Itä-Ukrainaan. Tämä koskee koko Ukrainaa, etenkin eteläosia Odessan seudulta Kiovaan asti. Tällainen levottomuus helposti leviää, Aaltola huomautti.

Virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on väläyttänyt kansanäänestyksen mahdollisuutta Ukrainan muuttamisesta liittovaltioksi. Mielipidemittausten mukaan suurin osa itäukrainalaisista haluaisi suurempaa autonomiaa, mutta säilyä osana Ukrainaa.

– Se on varmaan vääjäämätön kehitys. Tässä edetään siihen, että itäisen ja eteläisen Ukrainan alueet ovat suoraan tai epäsuoraan Venäjään linkittyneitä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi.

– Venäjä hakee sitä, että vahva luottamus Ukrainaan on saavutettava. Nyt haetaan sitä mallia, millä luottamus saavutetaan, Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.