1. yle.fi
  2. Uutiset

Aunesluoma: Pakotteilla ei vaikutusta Venäjän päätöksiin

Juhana Aunesluoman mielestä lännessä ei ole täysin ymmärretty Venäjän sisäpolitiikan vaikutusta maan valitsemaan agressiiviseen linjaa Ukrainassa. Aunesluoman mukaan Venäjän johto pelkää vallankumouksen leviämistä maahan.

Ulkomaat
Johtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Juha Aunesluoma.
Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putiniin on vaikea vaikuttaa ulkoisilla pakotteilla, sillä Putinin asema omassa maassa on niin vahva. Suomi on entistä tiiviimmin sidoksissa EU:n kantaan.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma katsoo, ettei EU:n ja Yhdysvaltain talouspakotteilla ja muilla vastatoimilla ole vaikutusta Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätöksiin. EU päätti eilen lisätä Venäjän-vastaiselle pakotelistallle lisää nimiä.

– Viime kuukausien aikana on havaittu, että ulkoapäin on hyvin vaikeaa vaikuttaa Venäjän johtoon. Putin ja hänen lähipiirinsä tekevät päätöksiä oman harkintansa pohjalta, ja pakotteilla ja diplomatialla ei ole ollut kauheasti vaikutusta. Krim on miehitetty ja nyt on levoton Itä-Ukrainassa. Kriisi on taas pahentumassa, sanoo Aunesluoma Ylen aamu-tv:ssä.

Hän katsoo, ettei Putiniin kohdistu Venäjän sisältä kovaa painetta muuttaa politiikkaa eikä pakotteilla ole toivottua vaikutusta. Sisäpoliittinen tuki Putinin takana on Aunesluoman mielestä tiivistynyt: Putinin linja koetaan Venäjällä yleisesti hyväksyttäväksi ja hänen asemansa on vahva.

Aunesluoman mukaan Venäjän johdon pelkoa Ukrainan kriisin tapaisen prosessin käynnistymisestä myös Venäjällä ei ole käsitetty täysin lännessä.

– Ukrainassa on tapahtunut aito vallankumous ja kysymys on aika pitkälle maan sisäisestä asiasta. Toisaalta kyse on myös Venäjän sisäisistä asioista. Niistä peloista, joita Venäjän johdolla on Maidanin vallankumouksen leviämisestä Venäjälle. Se saa silminnähden Venäjän johdon hermostumaan. Mukana on myös Venäjän huolta sen taloudesta ja turvallisuuseduista, joka saa maan toiminaan tässä asiassa agressiivisesti ja pitämään tiukasti kiinni omita eduistaan.

Aunesluoma pitää toisten asiantuntijoiden ja tutkijoiden arvioita kylmän sodan paluusta tai kansainvälisen poliittisen järjestelmän perustavan laatuisesta muutoksesta liioitteluna. Hän muistuttaa, että Ukrainan kriisissä on kyse toistaiseksi vielä maan sisäisestä liikehdinnästä.

– Emme ole täysin ymmärtäneet sitä yhteiskunnallisen muutoksen rajuutta, joka Ukrainassa on menossa. Tämä oireilu Itä-Ukrainassa, vaikka siinä on mitä ilmeisemmin Venäjän ulkopuolista vaikutusta, on vallankumouksen jälkitilannetta. Toki Krimin miehitys on iso juttu, ja toisen maailman sodan jälkeen Euroopan historiassa ihan uusi asia, kuittaa Aunesluoma.

Lue seuraavaksi