1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokkola pitää Ekokemin tiukkaa ympäristölupaa riittämättömänä

Kokkola valittaa teollisuusjätelaitosta suunnittelevan Ekokemin ympäristöluvasta. Kaupunki vaatii entistäkin tiukempaa lupaa hallinto-oikeudelta. Jo nykyisellään ympäristölupa on todella tiukka – se sisältää jopa 162 lupamääräystä.

Kotimaan uutiset
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.Yle

Kokkolan kaupunginhallitus linjasi yksimielisesti maanantaisessa kokouksessaan, että kaupunkiin suunnitellun Ekokemin teollisuusjätelaitoksen ympäristölupa ei ole riittävä.

– Meillä on kaksi kohtaa, mihin haetaan tiukennuksia. Että ongelmajätteet käsitellään pölyttömästi sisätiloissa, kuten hallissa. Lisäksi jätteen loppusijoituspaikka Ykspihlajan suurteollisuusalueella, meren rannassa, on liian suuri riski, perustelee valitusta Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila.

Ympäristöluvassa teollisuusjätteiden kaatopaikka sijoittuisi 75 metriä merestä. Näin lähelle rantaa kaupunki ei sitä halua.

– Meillä on tästä eri näkemys ja arvio. Laistahan ei löydy kohtaa, kuinka lähellä tai kaukana merestä kaatopaikka voi sijaita, Laitila kommentoi.

Jo vuosi sitten kaupunginhallituksen perusteet olivat samat, kun Kokkola antoi lausuntoa Ekokemin hakemusta varten.

Ilmeisesti muutama kokkolalainen on jo laittanut valituksen ympäristöluvasta vireille.

Veikko Laitila, Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja

– Halutaan olla prosessissa myös johdonmukaisia. Vaikka ympäristöluvassa on paljon velvoitteita, se ei ole silti riittävä, Veikko Laitila sanoo.

Valituksia jo jonossa?

Ekokem suunnittelee Kokkolaan laitosta, joka vastaanottaisi noin 170 000 tonnia teollisuusjätteitä vuodessa noin 150 kilometrin säteellä Kokkolasta. Yhtiö on varautunut valitusten takia vuosien odotteluun.

– Ilmeisesti muutama kokkolalainen on jo laittanut valituksen ympäristöluvasta vireille, kertoo Laitila.

Kokkolan ympäristöpäällikkö Michael Hagström oli alunperin ympäristöluvan hyväksymisen kannalla. Hän ei nähnyt selvää laillista perustetta valittamiselle, mutta myöntyi hallituksen yhteispäätökselle valittaa asiasta eteenpäin.

– Olen käynyt tiheällä kammalla läpi 1970–80-luvuilla tehtyjä luparatkaisuja suurteollisuusalueella, enkä löytänyt yhtä ainoaa ja pätevää oljenkortta, jolla valittaa.

Aluehallintoviraston linjaus on, että jätteen kaatopaikan saa rakentaa 75 metrin päähän merestä. Ympäristöpäällikkö näkee tässä ehkä ainoan valitusmahdollisuuden.

– Toisaalta Kokkolan Bolidenin tehdas sijaitsee vain 30 metriä merestä. Tarkasteltaisiinko tätä lupaakin sitten uudestaan? miettii Hagström.

Artikkelia muutettu kello 15: valitus kohdistetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, ei aluehallintovirastolle.

Lue seuraavaksi