Hyppää sisältöön

"Suomen ja Ruotsin valmistauduttava kriisiyhteistyöhön"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja epäilee, saisiko Suomi apua sitä tarvitessaan, vaikka kuuluisi mahdollisesti puolustusliittoon. Nato ei ole Jussi Niinistölle mörkö, mutta ei taikasanakaan. Ilkka Kanerva penää, että Suomen ja Ruotsin on valmistauduttava myös kriisiajan, ei ainoastaan "hyvän sään" yhteistyöhön.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Jussi Niinistö. Kuva: Yle

Jos Suomi joutuisi osalliseksi jonkinlaiseen kriisiin, Nato-jäsenyys auttaisi perussuomalaisten kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön mukaan kriisin "harmaassa vaiheessa":

– On eri asia, tulisiko Suomelle apua, jos olisimme sotilaallisen liittokunnan jäsen, hän kuitenkin huomautti Yle Radio Yhden Ykkösaamun haastattelussa ja vertasi Suomen saaneen esimerkiksi toisessa maailmansodassa apua Saksalta vain siksi, että siitä oli hyötyä Saksalle itselleen.

Kokoomuksen kansanedustaja, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarinen edustaja Ilkka Kanerva puolestaan muistutti, ettei hän ole kuullut, että puolustusliitto Nato olisi peräytynyt jäsenilleen lupaamastaan avusta.

Jussi Niinistö korostaa, että Suomen tilanne muuttuu, jos Ruotsi päättää hakea Nato-jäsenyyttä. Pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä on käytännössä kyse Suomesta ja Ruotsista, sillä muut pohjoismaat kuuluvat Natoon. Kanerva painottaa pohjoismaista yhteistyötä:

– Yhteistyöhön ei pidä mennä silmät ummessa, mutta Suomen ja Ruotsin on aloitettava järjestelyt, kyse ei saa olla vain hyvän sään aikaisesta työstä, vaan myös kriisiaikaisesta, Kanerva linjaa.

Hän uskoo, että turvallisuus on olennainen vaaliteema ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Muun muassa Martti Ahtisaari on korostanut, että hänen Nato-kantansa on myönteinen, eikä se perustu Venäjän sotilaalliseen uhkaan. Jussi Niinistö puolestaan kuvailee Nato-kantansa olevan tismalleen sama kuin perussuomalaisten: Kansallinen puolustus on etusijalla.

– Nato ei ole mörkö, mutta ei taikasanakaan, hän linjaa.

Myös Ilkka Kanerva painottaa, että Suomen oma uskottava puolustus on oltava kunnossa.

– Ukraina on laiminlyönyt oman uskottavan puolustuksensa jo pitkään, siihen Suomella ei ole varaa, Kanerva vertaa.

.
.