1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Abloyn työntekijöiden katkera lehti-ilmoitus: "Kiitos" potkuista

Abloyn Björkbodan lukkotehtaan työntekijät julkaisivat katkeran ilmoituksen sanomalehti Karjalaisessa. Yhtiö ilmoitti viime viikolla vähentävänsä Björkbodan tehtaalta lähes puolet työntekijöistä.

Kuva: Kuvakaappaus sanomalehti Karjalaisen näköislehdestä

Lukkotehdas Abloyn Björkbodan tuotannon työntekijöiden pääluottamusmies Kenneth Lindblom kertoo, että ilmoitus on henkilöstön käsialaa.

– Koko henkilöstö on tässä takana ja kuvahan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvassa on tiivistettynä se mitä mieltä olemme yt-neuvotteluiden tuloksesta, Lindblom sanoo.

Lindblom on ilmoitukseen tyytyväinen, sillä se on aiheuttanut keskustelua aamukahvipöydissä tiistaiaamun aikana. Ilmoituksen koon perusteella sen hinta on noin 1 000 euroa.

Varsinais-Suomessa sijaitsevan tehtaan työntekijöiden ilmoitus oli osoitettu yhtiön joensuulaiselle johdolle.

Ei ymmärrystä potkuille

Työntekijöiden mielestä 34 työntekijän ja 1-2 toimihenkilön irtisanominen on käsittämätöntä, sillä tehdas on tuottanut voittoa jo pitkän aikaa.

– Firmalla on mennyt suhdannevaihteluista huolimatta hyvin. Jos meillä olisi mennyt huonommin, ymmärrystä olisi, mutta näin ei ole, Lindblom sanoo.

– Kyllä tämä oli aikamoinen paukku lattiatason työntekijöille. Töitä on paiskittu ja on joustettu suuntaan jos toiseen. Tehdas on tehnyt voittoa ja pelkona on, että Björkbodasta tulee pelkkä osto- ja myyntiliike, lisää toimihenkilöiden luottamusmies Merja Juvonen.

"Haetaan kilpailukykyä"

Björkbodan tehtaanjohtaja ja lukkorungot-liiketoimintayksikön johtaja Jouni Haapaniemi on nähnyt työntekijöiden ilmoituksen, mutta ei halua kommentoida sitä sen enempää. Haapaniemi myöntää, että tehdas on tuottanut voittoa, mutta muistuttaa väenvähennyken syistä.

- Ratkaisulla haetaan kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Markkinoille on tullut viime vuosina kopiotuotteita ja hintataso on pudonnut, Haapaniemi perustelee.

Tehtaan työntekijät ovat protestoineet yt-neuvotteluiden tulosta myös lakolla. Tehdas seisoi viime viikolla kaksi päivää. Haapaniemi toivoo nyt työrauhaa.

- Jatkon kannalta on tärkeää, että pystymme takaamaan tuotteiden toimituskyvyn. Jos emme pysty toimittamaan tuotteita, meillä on riskinä menettää asiakkaita. Tulevaisuuden kannalta toimituskyky on tärkeä asia, Haapaniemi muistuttaa.

Yle ei tavoittanut Abloy Oy:n toimitusjohtaja Jorma Siréniä kommentoimaan asiaa.