1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huijarit höynäyttävät herkästi nettikirppiksillä

Lastenvaatteita ja -tarvikkeita myydään ahkerasti nettikirpputoreilla. Tuntemattomien myyjien kanssa tehdään kauppaa jatkuvasti eikä kauppatavaran olemassaoloa ymmärretä yleensä kyseenalaistaa. Syytä kuitenkin olisi, sillä huijareiden valeprofiilit ovat nettikirppiksilläkin jo arkipäivää.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Ulvilassa asuva Mari Tuomi on tutustunut nettikirpputorien vääryyksiin kantapään kautta. Kahden lapsen äiti on joutunut höynäytetyksi kaksi kertaa. Hän yrittää olla varovainen ostokäyttäytymisessään, mutta huijareiden tunnistaminen on vaikeaa.

– Huijarit esiintyvät netissä valenimillä. He esittelevät myynti-ilmoituksissa tuotteiden valokuvia ja kertovat yksityiskohtaisia tietoja niiden mitoituksista, Tuomi kertoo.

Huijarit onnistuvat usein myymään saman tuotteen usealle henkilölle lyhyessä ajassa. Kaupassa kaikki ostajat menettävät rahansa, mutta kukaan ei saa tuotetta.

– Yksikin rinki huijasi useita kymmeniä saman viikonlopun aikana, Tuomi kertoo.

Minua huijanneessa ringissä 5 henkilöä onnistui huijaamaan 30 asiakasta.

Mari Tuomi

Huijari voi olla myyjä tai ostaja

Nettikirpputorilla tuotteista pyydetään yleensä maksu etukäteen, jotta ostaja ei pääse huijaamaan myyjää. Toisaalta, tällä tavalla myyjä voi helposti huijata ostajaa.

Etukäteismaksu on muodostunut netissä käytännöksi, joten sen pyytäminen ei yleensä soita ostajassa hälytyskelloja. Postiennakkoakin usein vältellään, sillä monet ovat jättäneet paketit lunastamatta ja postimaksut ovat jääneet myyjän kontolle.

Suurin osa kaupankäynnistä on toki rehellistä myös netissä, mutta varovaisuutta kannattaa noudattaa. Tuomi suosittelee ainakin kauppakumppanin profiilin tarkistamista aina, kun se on mahdollista.

– Esimerkiksi Facebookissa toisen osapuolen tiedoista pystyy yleensä katsomaan onko profiili juuri luotu ja kuinka paljon henkilöllä on kavereita. Mikään ei kuitenkaan tunnu huijareita estävän. He luovat aina uusia profiileja ja saavat jotain huijattua, Tuomi harmittelee.

Oikeuskaan ei välttämättä palauta huijattuja rahoja

Tuomen mukaan edes kiinnijääminen ei huijareita yleensä estä.

– Minuakin huijannut rinki on saanut tuomion käräjäoikeudessa, mutta rahojani tuskin saan takaisin, sillä tekijät ovat varattomia. Usein samat ringit, jotka ovat saaneet tuomioita ulosottoon asti keksivät aina uusia keinoja huijata ihmisiä, Tuomi toteaa.