1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyhjät liikehuoneistot käyvät asukkaiden kukkarolle

Yhä useamman kerrostalon kivijalassa ammottaa tyhjillään oleva entinen kauppa. Liikehuoneistoja on työlästä tai jopa mahdotonta muuttaa muuhun käyttöön.

Kotimaan uutiset
Tyhjää liiketilaa vuokrattavana.
Ari Welling / Yle

Tyhjillään ammottava liikehuoneisto rasittaa monen taloyhtiöiden taloutta. Ongelmaa on sekä kaupunkien keskustoissa että laita-alueilla, sanoo turkulaisen Taloyhtiöiden puheenjohtajien klubin Mika Artesola.

Näitä löytyy keskustasta ja laidoilta ja vähän joka puolelta.

Mika Artesola

- Näitä löytyy keskustasta ja laidoilta ja vähän joka puolelta. Eikä pelkästään pieniä kivijalkaliikehuoneistoja, isojakin on tyhjenemässä, sanoo Artesola.

Artesola viittaa viimeaikaiseen uutiseen Anttila-tavaratalojen lopettamisista.

- Kun samalla rakennetaan paljon uutta liiketilaa, niin on selvää, ettei vanhoihin riitä vuokralaisia. Pitäisi yhteiskunnan muuttua aika paljon, että saataisiin kaikkialle ostovoimaa, pohtii Artesola.

Liikehuoneistoja on usein mahdotonta tai ainakin työlästä muuttaa muuhun käyttöön.

Tyhjillään olevassa liikehuoneistossa kulut juoksevat

Jos taloyhtiö omistaa tyhjän huoneiston, siitä ei tule tuloja eikä maksajaa remonteille, mutta ylläpitokulut silti juoksevat.

- Jos liiketilaa yritetään vuokrata, niin pitäähän sen olla houkuttelevan näköinen. Lämmitys pitää tietysti myös pitää normaalina, muuten rakenteet alkavat vaurioitua, muistuttaa Artesola.

Tyhjiin liiketiloihin voitaisiin perustaa korttelikuntosaleja.

Mika Artesola

Mika Artesolan mukaan tyhjät liikehuoneistot usein nakertavat muiden taloyhtiön asukkaiden kukkaroa.

- Jos liiketilan on taloyhtiön omassa omistuksessa ja sitä ei saada vuokrattua niin on selvää, että talousarvio pettää siltä osin. Kulut joudutaan sitten kattamaan muiden osakkaiden lompakosta, toteaa Artesola.

Jos taas liikehuoneiston omistaa joku yhtiön asukkaista, tämä voi joutua lujille. Vastikkeet ovat usein korkeampia kuin asuinhuoneistoissa. Huoneiston ottaminen yhtiön haltuun ei auta mitään, koska tuloja ei heru kuitenkaan.

Tyhjiin tiloihin voisi perustaa kuntosaleja vanhuksille

Turkulainen taloyhtiöiden puheenjohtajien klubin Mika Artesola esittää, että tyhjiin tiloihin voitaisiin hankkia kuntopyöriä.

- Yhteiskunta kovasti suosittelee nykyään kotona-asumista vanhemmalle väelle. Tyhjiin liiketiloihin voitaisiin perustaa korttelikuntosaleja, ehdottaa Artesola.

Kulku näihin saleihin voitaisiin Artesolan visiossa hoitaa kulkukortilla itsepalvelukirjastojen tapaan.