Taikasalva sai noidan lentämään – folkloristi löytää selitykset myös kissalle ja kahvipannulle

Ensimmäisten noitatietojen taustalta löytyy kateus: noita oli joku, joka sai enemmän hyvää kuin toinen. Sittemmin noitia on niin syrjitty kuin seksualisoitu. Folkloristiikan professori löytää selityksen niin noitaan liitettävälle kissalle, kahvipannulle kuin lentämisellekin. Silti ainoa, mikä nykyajassa sopii noitauskoon, on toisten pitäminen itseä kummempana.

Kotimaa
folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts Åbo Akademista.
Folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts Åbo Akademista.Raila Paavola / Yle

Ensimmäiset tiedot noidista ovat peräisin Alpeilta 1200–1300-luvulta. Sekä italialainen että toisaalla ruotsalainen tutkija havaitsivat ja tutkivat sitä, miksi kylässä oli joku, joka sai liian paljon hyvää. Jotkut naiset olivat "vääriä", sanoo folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts Åbo Akademista:

– Se lähti suurin piirtein puhtaasta kateudesta.

Toisaalta kirkko ei myöskään pitänyt siitä, että noissa laaksoissa ihmiset tunnustivat vanhaa kristinuskoa. Kirkko päätti syrjiä eriuskoisia.

Mielikuvat noidista ovat muuttuneet vuosisatojen aikana paljon. Ensin noidat olivat ulkonäöltään aivan tavallisia naisia. Kuvat noidista helvetissä paholaisen kanssa taas ovat hyvin seksualisoituja:

– Suuria naisia: paljon rintaa, paljon lantiota.

Se lähti suurin piirtein puhtaasta kateudesta

Folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts

Paljon myöhemmin, 1960–70-luvulla syntyi ajatus siitä, että noita voi olla vahva ja itsenäinen. Hyvin usein tämäkin vahva nainen on myös eroottinen.

Ja nykyään ovat sitten pienet, söpöt pääsiäisnoidat eli lapset, summaa Wolff-Knuts.

Noidan merkki ei tunne kipua

Aikanaan noidat tunnistettiin professori Ulrika Wolff-Knutsin mukaan noidan merkistä. Sen he saivat paholaiselta tullessaan helvettiin ensimmäistä kertaa. Yleensä paholainen laittoi merkin noidan kehon vasemmalle puoliskolle, usein johonkin intiimiin kohtaan kuten rinnan alle. Tuo paikka ei tunne kipua tai vuoda verta, mistä noituuden saattoikin olla todistavinaan.

Folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts tarjoaa selityksen myös noitiin liitetyille tutuille symboleille. Kissa on ollut aina paholaisen symboli, joten varsinkin mustan kissan sisällä voi luimuilla itse piru. Kahvipannulle taas on käytännöllinen selitys:

Yhä uskotaan, että toisilla on merkillisiä ideoita ja he tekevät merkillisiä asioita eikä toinen ole samanarvoinen kuin itse on...

Folkloristiikan professori Ulrika Wolff-Knuts

– Oletko sinä huomannut, että naiset tapaisivat toisiaan ilman kahvia?

Lentotaidon noidat hankkivat salvalla. Ulrika Wolff-Knutsin mukaan on olemassa tutkimus, jonka mukaan noidat tekivät salvaa myrkyllisestä hullukaalista. Salvalla rasvattiin luuta, ja kun naiset istuivat luudalle senaikaiseen tapaan ilman alushousuja, myrkky sai aikaan hallusinaatioita, kuvitelman lentämisestä.

– Tämä on yksi yritys selittää, mistä ja miksi lennon idea tulee.

Yhteiskunta ei enää voi muuttua niin, että usko noitiin palautuisi, uskoo professori Ulrika Wolff-Knuts. Joitain vastaavuuksia silti vuosisatojen välillä on:

– Yhä uskotaan, että toisilla on merkillisiä ideoita ja he tekevät merkillisiä asioita eikä toinen ole samanarvoinen kuin itse on...