1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Konserttikesä edellisiä vuosia vaisumpi - ei yhtään ulkomaisen artistin stadionkonserttia

Monet megaluokan tähdet eivät esiinny stadioneilla tänä vuonna. Kesäfestareillakin on ollut hankalaa saada kärkiartisteja ohjelmistoihinsa.

kulttuuri
Pet Shop Boys lavalla Ruisrockissa Turussa 7. heinäkuuta 2013.
Pet Shop Boys lavalla Ruisrockissa Turussa 7. heinäkuuta 2013. Tomi Palsa / Ruisrock

Tänä vuonna keikkakesä alkaa tavanomaista aikaisemmin. Toukokuussa Helsinki-areenassa on jopa ruuhkaa, kun siellä esiintyvät Robbie Williams, Nine Inch Nails, Justin Timberlake, Peter Gabriel ja Aerosmith.

- Monet tulevat esiintymään Suomeen tänä kesänä melko aikaisin. Sen takia olemme sisätiloissa. Osa esityksistä on myös suunniteltu sisätiloihin. Meillä on vähemmän ulkoilmatapahtumia tänä kesänä, kertoo konserttijärjestäjä Live Nation Finlandin pääpromoottori Scott Lavender.

Viime vuosina kansainvälisten artistien keikkoja on ollut Suomessa runsaasti ja stadionkonserttejakin yksi tai kaksi kesässä. Tänä kesänä ulkomaisten artistien stadionkeikkoja ei ole yhtään. Olympiastadionilla edellisen kerran ulkomaista artistia ei esiintynyt vuonna 2006.

- Isoimmat bändit eivät ole julkaisseet levyjä tänä vuonna, eivätkä ole siksi kiertueilla. Meillä on isompia nimiä festivaaleilla, mutta stadionkonsetteihin ei ole saatavilla mitään Suomeen tänä vuonna, sanoo Scott Lavender.

Esimerkiksi kaksi Helsingin areenan konserttia loppuunmyynyt Robbie Williams olisi voinut esiintyä olympiastadionilla, jos hän olisi tullut Suomeen myöhemmin kesällä.

Kesäfestareiden päänimet tiukassa

Useimmilla kesäfestareilla vetonauloina ovat 90-luvun suosikit. Provinssirockissa esiintyy The Prodigy, Ruisrockissa Offspring ja Suede sekä Ilosaarirockissa Portishead.

Pori Jazzeilla nähdään vanhoja konkareita kuten Bob Dylan ja Pet Shop Boys. Toimitusjohtaja Juha Miikkulaisen mukaan esiintyjistä on jouduttu kilpailemaan entistä kovemmin muiden eurooppalaisten festivaalien kanssa. Keski-Eurooppaan on tullut viime vuosina lisää festivaaleja samaan ajankohtaan.

- Jo alkusyksystä saimme viestiä, että päänimien kiinnityksen suhteen joutuu tekemään paljon töitä. Tuolla Euroopassa on monia festivaaleja, joiden kanssa kilpailemme samoista nimistä, joten ihan perustellusti voi väittää, että kilpailu on kireää, Miikkulainen sanoo.

Konserttilippujen hinnat voivat nousta

Maailmanluokan tähtiä saadaan kuitenkin edelleen esiintymään Suomeen, sillä heidän pääasiallinen toimeentulonsa tulee keikkailusta.

Mutta konserttilippujen hinnat voivat jatkossa kallistua. Konserttijärjestäjä Live Nation Finlandin pääpromoottorin Scott Lavenderin mukaan taloudellinen tilanne on vielä toipumassa Euroopassa ja se ei ole näkynyt artistien keikkahinnoittelussa.

LiveNationin pääpromoottori Scott Lavender.
LiveNationin pääpromoottori Scott Lavender.Yle

- Kun artistit kiertävät, he haluavat tienata mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Samalla konserttituotannoista on tullut isompia. Bändi voi tulla tänne yli 20 rekalla, joten kustannukset voivat nousta kalliiksi. Artistien hinnat voivat nousta korkeammiksi, mikä nostaa myös lippujen hintoja, Lavender arvioi.

Artistien korkeat hinnat ovat Lavenderin mukaan suurempi haaste saada nimekkäitä esiintyjiä Suomeen kuin kilpailu muiden eurooppalaisten festareiden kanssa.

- Se on haaste meille tuoda artisti tänne sellaisella hinnalla, että myös liput käyvät kaupaksi.

Kesä 2015 jo suunnitteilla

Keikkakesästä 2015 on tulossa tätä vuotta vilkkaampi. Esimerkiksi Olympiastadionille on luvassa konserttikäyttöä ennen remontin alkamista vuonna 2016.

Konserttijärjestäjä Live Nation on suunnitellut konsertteja myös ensi kesänä avattavaan Hämeenlinnan tapahtumapuistoon. Sinne mahtuu jopa 100 000 kuulijaa.

- Hämeenlinnan alue on uusi, joten haluamme tehdä siellä jotain ensi vuonna. Meillä on jo nimiä tiedossa, mutta katsomme, mikä esiintymispaikka on paras kullekin artistille, Scott Lavender sanoo.

- Ensi vuodesta näyttäisi tulevan keikkarintamalla tätä vuotta parempi, Lavender paljastaa.

Lue seuraavaksi