1. yle.fi
  2. Uutiset

Netissä voi sitoutua uhanalaisten lohikalojen vapauttamiseen – mukana jo satoja kalastajia

Useat sadat kalastajat ovat jo sitoutuneet rasvaevällisten järvilohien ja -taimenten vapauttamiseen. Uhanalaisten lohikalojen vapautussitoumuksen voi allekirjoittaa Saimaan lohikalat -hankkeen nettisivuilla. Tavoitteena on elvyttää lohikalakantoja.

Kotimaan uutiset
Radiolähettimellä varustettu järvilohi
Aurora Hatanpää

Kalastajat ovat innostuneet sitoutumaan uhanalaisten lohikalojen vapauttamiseen. Rasvaevällisten järvilohien ja -taimenten vapautussitoumuksen voi allekirjoittaa Saimaan lohikalat -hankkeen nettisivuilla. Parissa päivässä listaan on tullut viitisen sataa nimeä.

– Kestävä kalastus on päivän sana ja tällaisen sitoumuksen allekirjoittaminen on loistava tapa osoittaa vastuullisuutensa. Kalavesillä tarvitaan sääntöjä, mutta myös omaa harkintakykyä, Saimaan rannalta kotoisin oleva ja edelleen siellä mökkeilevä, näyttelijä Kari Hietalahti toteaa.

Kalavesillä tarvitaan sääntöjä, mutta myös omaa harkintakykyä.

Kari Hietalahti

Saimaalla ja Pielisellä on viime vuosien aikana siirrytty lohikalojen eväleikkausjärjestelmään. Kalastettavaksi tarkoitetuilta lohikaloilta on leikattu poikasvaiheessa rasvaevä pois kasvatuslaitoksella. Näin kalastaja voi tunnistaa kalastettavaksi tarkoitetun kalan.

Rasvaevälliset järvilohet ja -taimenet puolestaan ovat joko luonnonkaloja tai kannanhoitoa varten istutettuja kaloja. Tällaisten kalojen vapauttamiseen kalastajat ovat nyt vapaaehtoisesti sitoutuneet kalan koosta riippumatta. Evällisten yksilöiden vapauttamisella pyritään elvyttämään lohikalakantoja.

Järvilohi on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja järvitaimen erittäin uhanalaiseksi. Saimaan lohikalat -hanke on EU-rahoitteinen tiedotus- ja neuvotteluhanke.

Lue seuraavaksi