Pääsiäisenä syödään kaikkea – perinteisiä herkkuja unohtamatta

Pitkä pyhä keskellä kevättä on monelle ruokajuhla, jolloin perheet ja läheiset kootaan yhteisen pöydän ääreen. Pääsiäinen vaeltaa kalenterissa, joten heittoa voi olla viikojen verran maalis-ja huhtikuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös pääsiäisruoat vaihtelevat aina uuniruoista grillieväisiin.

pääsiäinen
Lihaa grillataan.
Yle

Maallistuvassa maailmassa pääsiäisen merkitys kirkollisena juhlana on monella meistä haalistunut.

Pitkä pyhä keskellä kevättä onkin monelle ruokajuhla, jolloin perheet ja läheiset kootaan yhteisen pöydän ääreen. Pääsiäinen vaeltaa kalenterissa, heittoa voi olla viikkojen verran.

Tämä tarkoittaa sitä, että pääsiäisruoat vaihtelevat aina uuniruoista grillieväisiin.

Joensuun keskustan ruokakaupan palvelutiskillä varsinainen huiske alkaa normaalisti keskiviikona, kiireisin päivä on perinteisesti kiirastorstai, kertoo S-Marketin marketpäällikkö Ari Piiroinen.

Moni perhe varmaan suuntaa kesämökille

Ari Piiroinen

– Moni perhe varmaan suuntaa kesämökille, etenkin jos sääennusteen mukaista lämmintä keliä on pääsiäisenä luvassa. Silloinhan ostoksia tehdään torstaina ja mukaan lähtee varmasti myös grilliruokia.

– Yleensäkin pääsiäiseksi hankitaan ruokaa hyvin monipuolisesti, sekä kalaa, että lihaa. Sitten täytyy tietysti muistaa perinteiset mämmit, rahkat ja pashat sekä erilaiset limput. Sortimentti on siis hyvin laaja.

Lampaasta ja sen riittävyydestä käydään keskustelua perinteisesti joka pääsiäisen alla. Ari Piiroinen muistuttaa, että lammas kuuluu pääsiäispöytään, se vain ei vieläkään maistu kaikille.

– Lampaallakin on oma kuluttajakuntansa, sitä myydään joka vuosi ihan hyviäkin määriä. Kaikki eivät vaan lampaasta tykkää, sitten otetaan jotain muuta tilalle.