Ympäristöministeriö: Hedelmäpussien käyttöä syytä vähentää

Euroopan parlamentti äänestää muovipussien vähentämistavoitteista keskiviikkona. Suomen ympäristöministeriössä toivotaan, että myös ohuiden hedelmäpussien kohtaloa pohdittaisiin samalla kun muovipusseista päätetään laajemminkin.

Kotimaa
Poisheitettyjä muovikasseja.
Poisheitettyjä muovikasseja.Yle

Ympäristöministeriö haluaa, että ohuiden hedelmäpussien vähentämistä pohdittaisiin Suomessa samalla, kun EU päättää mahdollisista muista muovipussirajoituksista.

Euroopan parlamentti äänestää muovipussien vähentämistavoitteista keskiviikkona. EU:n komissio esitti viime vuoden lopulla, että muovikassien käyttöä vähennettäisiin kaikissa maissa.

Parlamentin ympäristövaliokunta vaatii kuitenkin tiukempaa linjaa ja ehdotti maaliskuussa, että EU-maat vähentäisivät kertakäyttöisten ohuiden muovikassien käyttöä 50 prosenttia kolmessa vuodessa ja 80 prosenttia tulevien viiden vuoden aikana.

Keskiviikkona äänestyksessä on nimenomaan ympäristövaliokunnan tiukempi kanta.

Ohuet muovikassit eli ns. hedelmäpussit aiheuttavat enemmän roskaantumista kuin esimerkiksi paksummat kassit.

Tarja Blauberg

Pussitilanne vaihtelee eri maissa

EU-komission arvion mukaan EU:ssa päätyi vuonna 2010 yli kahdeksan miljardia muovikassia roskaksi ympäristöön. Suomi on muovikassien käytössä EU:n keskitasoa huomattavasti alempana. Suomessa pusseja myös uusiokäytetään selvästi monia muita Euroopan maita enemmän.

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja Blauberg toivoo, että jäsenmaat saisivat jatkossakin itse määritellä tavoitteensa, koska lähtötilanne eri maissa on varsin vaihteleva.

– Lähtötilanne vaihtelee paitsi käyttömäärissä myös kassien tyypin osalta. Suomi on muovipussien käytön osalta alhaisimpia maita EU:ssa, ruokakauppojen muovikassit ovat meillä myös maksullisia.

Blaubergin mielestä maksullisuuden laajentamista koskemaan myös vaatekauppojen pusseja olisi syytä selvittää.

Lisäksi ministeriö toivoo, että myös ohuet hedelmäpussit otetaan huomioon nyt kun pusseista päätetään.

– Ohuet muovikassit eli ns. hedelmäpussit oletettavasti aiheuttavat enemmän roskaantumista kuin esimerkiksi paksummat kassit. Samalla kun toimenpiteitä pohditaan, olisi syytä miettiä myös pienten pussien kohtaloa, Blauberg huomauttaa.

Muovi sotkee Suomen rannat

Muovipussien käytön rajoittamista on perusteltu muun muassa merten roskaantumisella.

Suomenkaan rannat eivät ole muovijätteeltä suojassa, pikemminkin päinvastoin. Itämeren roskaantumista tutkittaessa on käynyt ilmi, että Suomen rannat ovat itseasiassa tutkittujen alueiden roskaisimmat. Muovijätteen osuus roskista oli jopa 60 prosenttia.

– Suomen rannoilla on enemmän roskia kuin muualla, mutta kasseiksi niistä tunnistettiin pieni osa. Muovikassit eivät siis yksin ratkaise roskaantumista, Blauberg sanoo.

Hänen mukaansa muovijätettä pitäisi saada vähennettyä muutenkin, mutta pussien käytön rajoittaminen voisi osaltaan vähentää merten roskaisuutta.

EU:n yhteinen muovipussikanta on vielä kuitenkin kaukana keskiviikonkin äänestyksen jälkeen, sillä komission, parlamentin ja EU:n ministerineuvoston on löydettävä yhteinen näkemys pussiasiaan ennen kuin laki syntyy.