Juhani Pitkäkoski vetämään Fennovoiman hallitusta

Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleva Fennovoima on vaihtanut hallituksensa puheenjohtajan. Samalla yhtiön omistajat Raos Voima Oy ja Voimaosakeyhtiö SF ovat tehneet sitovan päätöksen voimalan rakentamisesta ja rahoittamisesta. Samalla kerrottiin suomalaisosuuden yhtiöstä nousseen takaisin yli 50 prosenttiin osakkeista.

talous
Fennovoiman hallituksen uusi puheenjohtaja Juhani Pitkäkoski
Fennovoiman hallituksen uusi puheenjohtaja Juhani PitkäkoskiYle

Fennovoiman uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Caverion-yhtiön yrityskaupoista vastaava johtaja Juhani Pitkäkoski. Hänen edeltäjänsä tehtävässä oli Fennovoiman omistajayhtiön Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen.

– On uusi aika Fennovoimalle. Nyt alamme tehdä töitä konkreettisen hankkeen eteen, Pitkäkoski totesi tiedotustilaisuudessa.

Fennovoiman suurimmat osakkeenomistajat torjuvat ajatuksen, että puheenjohtajan valinnassa olisi jotain dramaattista.

Pekka Ottavaisen mukaan on jo hygieniasyistä parempi, että hallituksen puheenjohtajana on joku muu kuin omistajayhtiön toimitusjohtaja.

– Suurempaa dramatiikkaa tässä ei ole, väistynyt puheenjohtaja Pekka Ottavainen totesi.

Suomalaisilla yli 50 prosenttia osakkeista

Tiedotustilaisuudessa Fennovoiman edustaja kertoi myös, että voimala-hankkeen suomalaisomistus on noussut takaisin yli viiden kymmenen prosentin. Suomalaisomistus tipahti alle ratkaisevan osuuden muutama viikko sitten, kun Kesko päätti jättäytyä pois hankkeesta.

Pekka Ottavaisen mukaan suomalaisomistajat käyvät koko ajan neuvotteluja uusien suomalaisomistajien löytämiseksi hankkeeseen.

– Enemmistöosuus pysyy suomalaisten käsissä. Se on reunaehto. Muuten tätä hanketta ei voida toteuttaa, Pekka Ottavainen lausui ja totesi, että "Omistajuuteen me emme aio kompastua".

Suomalaisten yli 50 prosentin osuus jakaantuu 44 omistajan kesken. Ottavainen ei kuitenkaan halunnut mainita, ketkä ovat sitoutuneet osakkaiksi ja millä osuuksilla. Lopullisen tiedon yhtiö lupaa kesän aikana.

Samalla Ottavainen kertoi, että venäläisen Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima Oy omistaa yhtiöstä 34 prosenttia ja suomalaisen Voimaosakeyhtiö SF:n hallussa loput. Suomalaiset haluavat nostaa kotimaisen osuuden yhtiöstä 66 prosenttiin.

Rosatom on tarvittaessa valmis lisäämään osuuttaan yhtiössä, mutta ei halua nousta enemmistöomistajaksi hankkeen suomalaisuuden takia.

Rosatom: Ukrainan kriisillä ei vaikutusta

Fennovoiman entinen ja tuleva hallituksen puheenjohtaja eivät usko Ukrainan kriisin vaikuttavan hankkeeseen. Samaa mieltä tiedotustilaisuudessa oli Rosatom Overseas -yhtiön varatoimitusjohtaja Anastasia Zoteeva.

– Venäjän ja Ukrainan konflikti ei vaikuta tähän projektiin. Tämä on liiketoimintaa, hän kuittasi.