Ammattikierrättäjä löytää kodin parittomalle kengällekin

UFF kerää vaatetta, kenkiä ja kodintekstiilejä yli 200 kunnassa. Varainhankinnan koordinaattorin mukaan ihmiset ovat oppineet hyvin, mitä voi kierrättää. Toisaalta UFF itse on 27 vuoden aikana hionut prosessinsa äärimmilleen, ja poltettavaksi energiaksi päätyykin vain 2 prosenttia lahjoituksista. Pääsiäinen on vuoden selvästi kuumin sesonki.

Kotimaa
UFF:n vaatekeräysautoon lastataan vaatetta.
UFF:n vaatekeräysautoon lastataan vaatetta.UFF

UFF:lla on keräyslaatikko yli 200 kunnassa. Laatikoihin päätyi viime vuonna jo 11 miljoonaa kiloa lahjoitustekstiilejä. Lähes kaikille tuoteryhmille on toimintavuosien aikana löydetty jatkokäyttökanava, sanoo viestinnän ja varainhankinnan koordinaattori Heidi Heinonen:

– Kotimaassa on tehty järjettömän paljon ja hyvää yhteistyötä eli kaikki voidaan kierrättää rikkinäisiä muovipusseja myöten. Ja kansainvälinen verkosto auttaa myös, jopa parittomille kengille on maailmalla ostaja.

Heinosen mukaan UFF:n tehokkuuden syy on siinä, että se on keskittynyt täysin kierrätykseen eli vaatekeräykseen, lajitteluun ja myyntiin.

– Prosessi on äärimmäisen tehokas, mutta saamme myös tosi hyvää tavaraa. Suomalaiset ymmärtävät hyvin, mitä kannattaa laittaa uudelleen käyttöön, kiittää Heinonen.

Vain alle kuusi prosenttia tulevasta tavarasta myydään UFF:n mukaan omissa myymälöissä, suurimman osan eli runsaat 80 prosenttia nielee tukkumyynti esimerkiksi Baltian maihin. Afrikkaan lahjoitetaan nelisen prosenttia, lumpuksi päätyy runsaat seitsemän ja lopulta roskaksi eli polttoon päätyy pari prosenttia.

Ahtaan asumisen alueilla tavara kiertää nopeammin

Kaikki UFF:n sadat laatikkopaikat ovat yhdistyksen mukaan kannattavia. Jolleivät ole, laatikko siirretään, sanoo Heidi Heinonen. Alueellisia eroja tulevassa tavarassa on jonkin verran – lähinnä ero syntyy asumismuodon mukaan.

– Isoimmissa kaupungeissa, joilla muutetaan paljon ja säilytystilat ovat pienempiä, tavara kiertää nopeammin. Omakotitaloissa on enemmän tilaa säilyttää, on Heinonen huomannut.

Niinpä omakotialueilla sesongit kuormittavatkin keräyspisteitä enemmän, kun ihmiset siivoavat kerralla varastonsa.

– Pääsiäinen on aina suurin sesonki. Siinä on muutama ylimääräinen siivouspäivä ja vaatteissa siirrytään kesäaikaan, ynnää Heinonen syitä.

Lahjoitustavaran käyttökelpoisuutta voi hänen mukaansa puntaroida miettimällä sitä, voisiko antaa samaisen vaatteen kaverilleen uudestaan käytettäväksi. Jos voi, se kelpaa myös kierrätyksen:

– Jos on kainalo rikki tai ikilikaa vaikka voikukista, ei sellaista voi kenellekään antaa.