Peräpohjolan opisto paikkaa rahoituskatoa uusilla koulutuksilla ja kumppaneilla

Torniossa Peräpohjolan opiston rahoituksesta on häviämässä aimo siivu, kun Humanistinen ammattikorkeakoulu lähti ja aloituspaikoista vähennetään liki kolmannes. Muutos ajaa opiston kehittämään koulutustarjontaansa ja etsimään yhteistyökumppaneita toisista oppilaitoksista.

Koulutus ja kasvatus
Peräpohjolan opiston rehtori Jyri Ulvinen Hannantalon pihapiirissä keväällä 2014. Taustalla Joentalo ja opiskelijoita.
Antti Heikinmatti / Yle

Peräpohjolan opisto Torniossa pyrkii turvaamaan tulevaisuutensa kehittämällä uusia koulutuksia ja hakemalla erilaisia yhteistyökuvioita. Yksityisen PPO:n tulorahoitus on vähentynyt merkittävästi, kun Humanistinen ammattikorkeakoulu lopettaa opistolla ja aloituspaikkamäärät vähentyvät.

Rehtori Jyri Ulvisen mukaan lopputulema HUMAK:n lähdöstä aiheutuneista vuokratulojen menetyksistä ja aloituspaikkaleikkausten aiheuttamasta valtionosuuksien vähenemisestä on noin puoli miljoonaa euroa.

– Se on iso raha, kun ajattelee että meidän budjetti on luokkaa pari miljoonaa euroa, Ulvinen sanoo.

Toistaiseksi opistolla ei ole puhuttu henkilöstövähennyksistä. Noin 25 työntekijän opiston henkilöstöstä kymmenkunta on opetushenkilökuntaa, loput tarvitaan muun muassa pyörittämään asuntolatoimintaa.

Yhteistyökuviot pohdintaan, fuusiokin mietinnässä

Ulvisen mukaan pohdintaan voi tulla jopa yhdistyminen toiseen oppilaitokseen, mutta ensisijaisesti toiminnan jatkuminen pyritään takaaman kurssitarjontaa kehittämällä.

– Siinä mielessä tietysti täytyy katsoa tulevaan, että erilaiset yhteistyökuviot tulevat pohdittavaksi.

Ulvisen mielestä ministeriön kylmä kyyti PPO:n aloituspaikoille on ristiriidassa sen kanssa, että seuraava vastaava nuoriso- ja vapaa-ajan alan ammattikoulutusta tarjoava opisto on Oulun eteläpuolella Haapavedellä.

– Meidän koulutuksemme on myös ollut vetovoimaltaan hyvä, sillä yhtä aloituspaikkaa kohti oli viimeksi lähes viisi ja puoli hakija.

Maahanmuuttaja- ja opiskeluun valmistavaa koulutusta tulossa

Toiminnan turvaamiseksi opistolla on ideoitu muun muassa uusia kursseja opiskelijamäärän kasvattamiseksi. Yliopistojen arvosanakurssien lisäksi syksyllä on alkamassa maahanmuuttajien opiskeluvalmiuksien parantamiseen tähtäävä kurssi.

– Meillä on myös mahdollisuus suorittaa tällaisia suuntaavia opintoja, joissa on mahdollisuus katsoa että onko tämä minun ala. Esimerkiksi kasvatus- ja hoitoalan linja on sellainen, Ulvinen sanoo.

Peruskoulun ja ammattikoulutuksen väliin tuleva valmentava kurssi on ollut tarjolla jo aiemmin, mutta siihen ei vielä saatu tarpeeksi osallistujia

– Ehkä nämä opintolinjat eivät vielä ole niin hyvin tiedossa, että hakijoita olisi suurin määrin. Voi olla, että tämä alue ei ole riittävän suuri siihen, että linjat kaikki tulisivat täyteen.

Turvattavana merilappilaisnuorten koulutuspaikkoja

Ulvinen muistuttaa, että toiminnan turvaamisessa ei ole kyse vain henkilökunnasta ja heidän työpaikoistaan. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien koulutusta ei pohjoisessa ole runsin mitoin tarjolla. PPO:lta valmistuneet ovat myös työllistyneet poikkeuksellisen hyvin.

– Ja tietysti tässä pyritään myöskin turvaamaan nuorisotakuuta eli tekemään sellaista työtä, että nuorilla olisi järkevää tekemistä ja mahdollisuuksia parantaa omia edellytyksiä myöhemmässä elämässä, Ulvinen lisää.