Teollisuusneuvos Heikki Väänäseltä suurlahjoitus Itä-Suomen yliopistolle

Itä-Suomen yliopisto on saanut miljoonan euron lahjoituksen Karelia-Upofloorin perustajalta, teollisuusneuvos Heikki Väänäseltä.

Teollisuusneuvos
Itä-Suomen yliopiston liput liehuvat Joensuun kampuksella.
YLE / Heikki Haapalainen

Itä-Suomen yliopisto on saanut huomattavan lahjoituksen puualan tutkimukseen. Karelia-Upofloorin perustaja, teollisuusneuvos Heikki Väänänen on lahjoittanut miljoona euroa nimeään kantavaan rahastoon.

Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan lahjoitus tukee erinomaisesti yliopiston uutta strategiaa ja vasta perustettua puumateriaalitieteen maisteriohjelmaa. Rahaston varoja kartutetaan vuosittain Aino ja Heikki Väänäsen säätiön lahjoituksilla.

- Tämä on nimenomaan puualan tutkimukseen tarkoitettua tukea. Kaikki sellainen tieto ja tutkimus, joka lisää ihan perustietämystä puusta ja edesauttaa uusien tuotteiden kehitystä ja puun käytettävyyttä kuuluu rahoitettavan toiminnan piiriin, sanoo metsätieteen osastonjohtaja Jari Kouki.

Puusta uskotaan löytyvän uusia mahdollisuuksia

Hän uskoo, että Itä-Suomessa kuten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on hyvät mahdollisuudet viedä alaa eteenpäin laajalla rintamalla.

- Meillä on mahdollisuus viedä alaa myös tieteen eturintamassa eteenpäin. Se edellyttää tietenkin panostuksia, joista tämä perustettu rahasto on oiva esimerkki.

Teollisuusneuvos Heikki Väänänen uskoo yliopiston löytävän uusia mahdollisuuksia puunjalostukseen.

- Puusta saadaan paljon kaikkea, suuri todennäköisyys on että sieltä löytyy uusia osa-alueita ja Itä-suomen yliopisto on kuitenkin johtava puualan tuntija. Olen miettinyt jo pitkään lahjoittamista, mutta vasta muutama kuukausi sitten löytyi sopiva järjestelmä kuinka tätä lähdetään toteuttamaan, Väänänen sanoo.

Teollisuusneuvos Heikki Väänäsen rahasto jakaa vuosittain apurahoja tutkijoille, myöntää rahoitusta tutkijoiden palkkaamiseen sekä puualan tutkimushankkeille. Se myös tukee vuosittain järjestettävää puualan tieteellistä seminaaria. Ensimmäinen seminaari järjestetään vuoden kuluttua.