Jalasjärven lukio ajoi oppilaansa pulpeteista kylille

Jalasjärven lukio pyristelee tällä viikolla lukioiden teoreettisuutta vastaan. Koko lukio on töissä tai ainakin tutustumassa työelämään vapaaehtoistyötä unohtamatta.

lukio
Lukiolainen Emmi-Kaisa Paulamäki lakkaa Jalasjärven toimintakeskuksessa Hannele Penttilän kynsiä. Opettaja Jaana Tahvanainen seuraa vierestä.
Lukiolainen Emmi-Kaisa Paulamäki loihti Hannele Penttilälle kauniit kynnet, kun lukiokurssi vieraili Jalasjärven toimintakeskuksessa. Opettaja Jaana Tahvanainen oli mielissään siitä, että nuoret pääsivät tutustumaan työelämään ja vapaaehtoistyöhön juuri pääsiäisviikolla.Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärven lukiossa opettajat ovat suunnitelleet ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille humanistiset ja luonnontieteelliset kurssit, joiden sisällöt vievät oppilaat tällä viikolla näkemään ja kokemaan elämää koulun ulkopuolelle. Kyse on körinäviikosta.

– Körinä-sana tulee Jalasjärveltä ja se tarkoittaa työtä tai touhua, tarkentaa opinto-ohjaaja Arja Mäkynen.

Körinäviikolla oppilaat eivät juuri istu pulpeteissa, vaan opettajat ovat suorastaan ajaneet heidät "kylille".

– Ei todellakaan istuta pulpeteissa, vaan maastoudutaan niin tetin kuin sisäisen yrittäjyyden merkeissä tänne pitkin kylää, Arja Mäkynen jatkaa.

"Tykkään auttaa lähimmäistä"

Emmi-Kaisa Paulamäki ja Matti Marttila valitsivat humanistisen "Pannaan hyvä kiertämään" -kurssin, koska he halusivat kokemuksia vanhus- ja kehitysvammatyöstä. Tiistaina nuoret työskentelivät muun muassa kehitysvammaisten toimintakeskuksessa.

– Mua kiinnosti se, millaista vapaaehtoistyö on. Tykkään auttaa lähimmäistä ja tiedän, että täällä on hommia kädet täynnä noilla hoitajilla. Mua kiinnosti nähdä, millaista tämä työ on käytännössä, Matti Marttila perustelee kurssivalintaansa.

– Mä oon ollut täällä Helin kanssa tietokoneella, on katseltu erilaisia asioita. Sitten on tarkoitus paistaa vohluja, käydä lenkillä, pelata pelejä ja kynsiäkin on lakattu, Matti luettelee päivän töitään.

Kynsien lakkauksessa tosin opiskelukaveri Emmi-Kaisa Paulamäki työllistyi Mattia enemmän.

– Halusin tälle kurssille, koska aion kirjoittaa humanistisen puolen aineita. Ensin vähän jännitin, että mitä siellä tehdään. Olo oli vähän sellainen, että apua. Kun sitten saimme viime perjantaina kurssista tarkempaa tietoa, odotin jo viikonloppuna malttamattomana maanantaita.

Halauksia riitti

Toimintakeskuksessa lukiolaiset joutuivat muun muassa pohtimaan, miten kehitysvammainen henkilö kohdataan.

– Meille sanottiin, että ole vain oma itsesi, niin kaikki menee hyvin. Kyllä tämä tästä, kun alkujännityksestä pääsee eroon, Emmi-Kaisa Paulamäki pohti aamun ensimmäisen työtunnin jälkeen.

Toimintakeskuksen asiakkaat ottivat lukiolaiset lämpimästi vastaan – halauksia riitti.

– En yllättynyt. Kyllä sitä on sanottu, että he tykkäävät kätellä ja halata. Kyllä siinä jo muutamaa halasinkin, Matti Marttila myhäilee.

Palvelee oppiainetta

Lukion äidinkielen opettaja Marjo Haikola myöntää, että monta eri oppiainetta palvelevan kurssikokonaisuuden räätälöiminen nappaa opettajalta aikaa ja vaivaa.

– Mutta porukka oli innoissaan. Olimme yksimielisiä siitä, millaista työtä haluamme oppilaillemme tarjota. Vapaaehtoistyöntekijöistä on pulaa. Tällä kurssilla haluamme näyttää, mitä lukiolaisetkin voivat tehdä vapaa-ajallaan.

Marjo Haikola on myös tyytyväinen kurssin sisältöön oman oppiaineensa osalta.

– Ensimmäisenä eteen on tullut haasteellinen puheviestintä. Miten kohdata vaikeavammainen, jonka puheesta ei saa selvää. Silloin korostuvat läsnäolo ja muut kontaktit.

– Oppilaat tekevät kokemastaan myös verkkolehden, joten kyllä tämä hyvin palvelee oppiainettani.

Vastapainoa teoreettisuudelle

Opinto-ohjaaja Arja Mäkynen kertoo Jalasjärven lukion tämänviikkoisen irtioton tavallisesta arjesta olevan koulun historiassa ainutkertainen tapahtuma.

– Kaikkiaan valtakunnallisestikin ajatellen työelämä, yrittäjyys, varsinkin ulkoinen yrittäjyys, ovat opiskelijoille aika vieraita. Sanotaan, että lukion kurssit ovat hyvin teoreettista istumista ja opiskelua, sen tähden tämä körinäviikko on oikein tervetullut vaihtoehto.

Myös toisen vuosikurssin opiskelijat ovat poissa lukion penkeiltä tällä viikolla. He ovat itse hankkineet yrityksistä ja laitoksista perinteisen työelämään tutustusmispaikan viikoksi.