1. yle.fi
  2. Uutiset

Juustokakulla voi hurmata anopinkin

Juustokakku on herkullinen ja sovellettavissa oleva leivonnainen niin arkiseen herkutteluun kuin juhliinkin. Erilaisia versioita saa luotua vaihtelemalla hedelmiä ja marjoja maun mukaan. Juustokakku taipuu myös pirteäksi pääsiäisherkuksi.

juustokakut
Persikkainen juustokakku
Mari Nupponen / Yle

Kontiolahtelainen kotitalousopettaja Sari Ollila sai kimmokkeen leivontaan jo lapsena. Hän tietää kuinka juustokakusta saa oivallisen tarjottavan esimerkiksi pääsiäispöytään.

– Juustokakut käyvät juhlaan kuin juhlaan, ja erityisesti pääsiäiseen sopii persikka-tuorejuustokakku. Tämä käyttämäni resepti on oikea sovellusten sovellus jaalkuperäisen reseptin (siirryt toiseen palveluun)mansikat on korvattu nyt persikoilla. Erityisen tästä kakusta tekee tuorejuustotäytteen väliin tuleva persikkakerros, joka tulee esille kun kakusta leikataan palanen.

Juustokakku on melko täydellinen, jos sillä hurmataan niin puoliso kuin anoppikin, mutta Sari myöntää, että valmistuksessa täytyy huomioida muutama seikka.

– Täydellinen juustokakku on sellainen, jossa maut ovat tasapainossa ja harmoniassa keskenään. Kakun tulee leikkautua pehmeästi, joten pohja ei saa olla liian kova tai murentuva ja tämän voi välttää olemalla tarkka voin ja keksien suhteen kanssa.

Hurjiakin makuyhdistelmiä voi kokeilla

Sari Ollila

Liivatteen kohdalla kannattaa huomioida, että se saa liota kylmässä vedessä riittävän kauan ja, että se sen jälkeen sulatetaan miedolla lämmöllä tasaiseksi. Sula liivate lisätään täytemassaan ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen. Näin vältytään niiltä ikäviltä klönteiltä, Sari täsmentää.

Suomalaisten suosituimpia makuja juustokakuissa ovat suklaa, mango, mansikka, vadelma ja sitruuna. Juustokakun suosio perustuu Sarin mukaan sen sovellettavuuteen ja hurjiakin makuyhdistelmiä voi kokeilla mielensä mukaan.

– Juustokakkuja voi tehdä erilaisilla juustoilla, liivatteella tai ilman, monilla hedelmillä ja marjoilla ja uunissa paistamalla tai ilman paistamista. Mielenkiintoisin variaatio mitä olen maistanut on sitruksinen salmiakki-juustokakku. Siinä salmiakin vahva maku yhdistyi sitruunan raikkauteen ja tuorejuuston pehmeyteen, Sari arvioi.

– Mutta jos haluaa tehdä vaikutuksen, niin kannattaa korostaa valitun marjan tai hedelmän makua ja tarjota kakun kylkeen kahvit! Sari tiivistää nauraen.

Persikka-juustokakku

Pohja 75 g täysjyvädigestive keksejä
25 g sulatettua voita Täyte 2 liivatelehteä
1/4 dl sitruunamehua
½ prk maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
Persikan paloja
Koristeeksi persikoita

Valmistus** ** Murskaa keksit hienoksi ja sekoita niiden joukkoon sulatettu rasva.
Leikkaa irtopohjaisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä keksi-rasvaseos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia.
Puserra vesi liivatteista ja sulata ne kuumaan veteen. Lisää sitruunamehu. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa rahka, tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Mausta seos vaniljasokerilla. Lisää hiukan lämmin liivateseos vatkaten ja kermavaahto ja paloitellut persikat varovasti nostellen. Ripottele keksipohjan päälle persikan paloja. Kaada täyte keksipohjan ja persikoiden päälle vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli. Koristele ennen tarjoilua.

HUOM! Resepti on pieneen vuokaan sopiva (vuoan halkaisija n. 15 cm). Isompaa kakkua tehdessä (vuoan halkaisija n. 24 cm), ohjeessa käytettävien ainesten määrä tulee tuplata.

Korjattu 22.4.2014: Jutussa haastateltu on kontiolahtelainen kotitalousopettaja, hän ei opeta kotitaloutta Kontiolahden yläasteella. Lisätty tieto reseptin suuruudesta.

Lue seuraavaksi