Hyppää sisältöön

Valtiota pyydetään turvaamaan saariston vesihuoltoa

Vesihuollon jatkuminen Rankissa ja Haapasaaressa on epävarmaa, kun armeija ei syyskuun jälkeen enää vastaa putkista. Valtion Senaatti-kiinteistöt halusi luovuttaa Kotkan saariston vesihuoltoverkoston kaupungille, joka ei ajatuksesta innostunut.

Arkistokuvaa Kuva: YLE / Raine Martikainen

Vesihuollon jatkuminen Kotkan saaristossa näyttää tällä hetkellä epävarmalta. Vedensaannin jatkuminen Haapasaareen ja Rankkiin pitäisi ratkaista kesän aikana, sillä syyskuun jälkeen puolustusvoimat ei enää vastaa saarten vesihuollosta. Armeijalla ei ole enää toimintaa Rankin ja Kirkonmaan linnoitussaarilla.

Valtion Senaatti-kiinteistöt on ehdottanut Kotkan kaupungille, että kaupunki ottaisi vesihuoltoverkot hoidettavakseen.

Kaupunki ei ole kuitenkaan lämpenemässä esitykselle. Tekninen lautakunta linjasi tiistaina, että runkoputkista vastaisi Kymen Vesi. Lisäksi saariston asukkaita ja maanomistajia kehotetaan perustamaan vesiosuuskuntia, jotka vastaisivat vedenjakelusta saarissa.

Kymen Veden tekemän selvityksen mukaan vesijohtojen uusiminen saarten välillä saattaa tulevaisuudessa vaatia satojen tuhansien eurojen investoinnit. Sekä kaupunki että Haapasaaren asukkaat toivovat valtion osallistuvan kustannuksiin.

Kymen Veden toimitusjohtaja Tapani Eskola sanoo, että putkien ottaminen yhtiön vastuulle ei ole aivan mutkatonta. Hyväksyntä pitäisi saada myös muilta osakaskunnilta Kouvolalta ja Pyhtäältä. Eskola odottaa valtion osallistuvan korjauskustannuksiin.

– Ihmettelen, jos valtio ei auttaisi tässä asiassa. Valtio on kuitenkin vähentänyt työpaikkoja saariston jonkin verran, Eskola sanoo.

Saaristoasiain neuvottelukunta käsitteli Kotkan saariston vesihuoltoa kokouksessaan keskiviikkona. Neuvottelukunta totesi, että vesijohtojen uusimiseen anotaan tukea valtiolta. Rahoituksen tarkka lähde ei ole kuitenkaan vielä selvä.