Hyppää sisältöön

40 vuotta samassa paikassa – työhakemusten täyttöä ei tarvinnut opetella

Halsualainen Seppo Lepistö jäi eläkkeelle viime kesänä. Sitä ennen hän sai leipänsä korjaamosta, jonne hänet pyydettiin töihin 40 vuotta aiemmin. Lomat hän sijoitti niin, että pystyi niiden aikana hoitamaan maatilan raskaimmat työt. Eläkeaikaa taas värittävät metsätyöt ja kotityöt.

Seppo Lepistö ja Esa Ruuska korjaamolla. Kuva: Raila Paavola / Yle

CV:n täyttö ja työhakemusten kanssa taistelu ovat outoa asiaa halsualaiselle Seppo Lepistölle. Hän sai keväällä 1973 puhelinsoiton, jossa kysyttiin töihin. Hän lupasi käydä kokeilemassa.

– Sitä kokeilua kesti sitten 40 vuotta.

Sitä ennen nuorta miestä työllisti kotitila, ja jatkossakin kesäloma kului maataloustöissä.

Lepistö jäi eläkkeelle viime kesänä samasta paikasta, Ruuskan Korjaamolta, mutta on senkin jälkeen käynyt silloin tällöin auttelemassa. Hänen mukaansa pitkä ura samassa paikassa on mahdollista kunhan kemiat toimivat. Edut ovat selvät:

– Tulee tuntemaan systeemit, ei tarvitse opetella moneen kertaan.

Nosturi oli parannuksista paras

Korjaamoalalla jotakuinkin kaikki ehti kuitenkin muuttua 40 vuoden aikana:

Sitä kokeilua kesti sitten 40 vuotta

Seppo Lepistö

– Kupla-Volkkareista ja Datsun 100A:sta lähdettiin ja nythän ne ovat ihan erilaisia nämä koneet.

Työvälineetkin paranivat uran edetessä. Paras parannus oli nosturi:

– Ei tarvinnut kontallaan tehdä töitä. Saa auton siihen korkeuteen, missä on mukava tehdä eikä tarvitse montun kautta konttia alle, sanoo Lepistö.

Myös nykyaikainen renkaanvaihtokone on Lepistön mieleen. Tuleville mekaanikoille koituvia helpotuksia Lepistö ei oikein osaa enää kuvitellakaan – kaikki tuntuu jo olevan.

Töiden osaamista ei pidä koskaan hävetä

Eläkkeelle jäätyäänkään Lepistö ei ole joutunut miettimään, mitä tekisi. Metsäpalsta ja muut työt ratkaisevat vapaa-ajan ongelmat. Silti aikaa on pitkille Lapin-vaelluksillekin.

Myös kotityöt hoituvat leivän leipomista ja pyykkäämistä myöten. Saman kylän miehen kanssa puhuttiin aikanaan siitä, miten jotkut isännät häpeilevät kotihommia.

– Mies tuumasi, että hänen kotikylällään ei ole ikinä sitä tarvinnut hävetä, että osaa tehdä töitä.