1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiistelty Neandertalin ihminen esillä Porissa

Satakunnan Museossa avautuu Suomen ensimmäinen Neandertalit-näyttely, joka pyrkii poistamaan neandertalinihmiseen liitettyjä harhakuvia ja stereotypioita.

Kotimaan uutiset
Neandertalit-näyttely Satakunnan Museossa Porissa.
Jari Pelkonen / Yle

Porissa avautuu keskiviikkona Suomen ensimmäinen neandertalin ihmisiä käsittelevä näyttely, missä on esillä muun muassa kopio ensimmäisestä löydetystä neandertal-fossiilista. Se löydettiin Saksasta Neander-laaksosta vuonna 1856.

Löytö herätti melkoisen myrskyn ajan tiedemaailmassa. Ajatus siitä, että kyseessä oli ihmisen esi-isä oli tuon ajan skandaali.

Kiistaa herätti myös Suomessa tehty kivilöytö Karijoen Susiluolasta. Vuonna 1996 luolasta löytyi viitteitä neandertalin ihmisten tekemistä kivisistä työkaluista. Löydöksestä on esitetty runsaasti vasta-argumentteja, joiden mukaan työkalut ovat yhtä hyvin voineet olla luonnon muovaamia.

Saksalaiset uskovat suomalaisiin neandertaleihin

Satakunnan museon näyttelyä yhteistyössä koonneet saksalaiset huippu-asiantuntijat ovat vankasti sitä mieltä, että neandertalinihmisen levisi aikanaan myös Suomeen. Kaikki tosiasiat puhuvat asian puolesta, vaikka jääkauden otaksutaan tuhonneen suurimman osan jäänteistä.

Olen vakuuttunut siitä, että neandertalin ihmiset asuivat myös suomessa jääkauden lämpimänä ajanjaksona.

Ralf W. Schmitz, tohtori, LVR-Landesmuseum (Bonn, Saksa)

– Olen vakuuttunut siitä, että neandertalin ihmiset asuivat myös Suomessa jääkauden lämpimänä ajanjaksona. Luulen, että metsästäjät seurasivat poroja pohjoiseen ja metsästivät samalla myös hevosia ja muita eläimiä, sanoo tohtori Ralf W. Schmitz LVR-Landesmuseumista Bonnista.

Schmitz on yksi maailmalla neandertalin ihmistä tutkineista huippu-asiantuntijoista. Ensimmäinen löydetty neandertalihmisen luuranko on esillä juuri LVR-Landesmuseumissa, jossa Schmitz työskentelee. Hän odottaa mielenkiinnolla Susiluolan tutkimusten tuloksia tulevaisuudessa, jotka voivat vahvistaa hänen olettamuksensa oikeiksi.

Viihdeteollisuus luonut väärän kuvan

Luolamiehistä on aikojen saatossa muotoutunut varsin asenteellinen ja väärä kuva, joka on osaksi viihdeteollisuuden syytä. Neandertalin ihminen kuvattiin viihdeohjelmissa tai muissa julkaisuissa usein lyhyeksi, rotevaksi, karvaiseksi, huonoryhtiseksi, kömpelöksi, hitaaksi ja tyhmäksi, josta syntyi luolamiehen prototyyppi. Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti sanoo neandertalin ihmisen olleen kaikkea muuta kuin tyhmä, kömpelö otus.

– Neandertalin ihminen oli hyvin älykäs ja hyvin sopeutuvainen ympäristöönsä. Käsitys neandertalista hassunhauskana hahmona juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin neandertalia ei haluttu missään tapauksessa nähdä ihmislajin osana, Aartolahti toteaa.

Neandertalin ihmiset elivät Euroopassa ja Länsi-Aasiassa jääkauden aikana ja kuolivat sukupuuttoon 28 000 - 40 000 vuotta sitten. Tutkimusten mukaan jokaisessa ihmisessä on geneettisesti noin 1-4 prosenttia neandertalin ihmistä.

Satakunnan museon Neandertalit-näyttelyyn voi tutustua syyskuun loppuun asti.

Lue seuraavaksi