1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laajakaista

Keski-Suomen laajakaistahankkeelle uusi vetäjä – jatkosta päätös kuukauden kuluessa

Haja-asutusalueille yhteistä laajakaistaverkkoa suunnittelevien keskisuomalaiskuntien joukko on kutistunut merkittävästi. Myönteisen laajakaistapäätöksen on tähän mennessä tehnyt seitsemän kuntaa, kun alunperin mukana oli 15 kuntaa.

Kuva: Yle

Kolmessa keskisuomalaiskunnassa päätös laajakaistaan osallistumisesta on vielä tekemättä. Laajakaistahankkeen selvitysryhmä kävi tänään läpi kuntien päätöksenteon tilanteen.

– Tällä hetkellä meillä on seitsemän myönteistä päätöstä ja muutamaa myönteistä vielä odotellaan. Kuntajohtajien päätös oli, että myönteisen päätöksen tehneet kunnat jatkavat selvitystä, kertoo Keski-Suomen liiton maakuntainsinööri Jarmo Koskinen.

Jäljelle jääneet kunnat selvittävät nyt, vieläkö kuntien yhteisen verkkoyhtiön perustaminen on järkevää.

Tällä hetkellä meillä on seitsemän myönteistä päätöstä ja muutamaa myönteistä vielä odotellaan.

Jarmo Koskinen

– Nyt tarkistetaan muun muassa taloudelliset laskelmat ja katsotaan, onko mukana olevien kuntien osalta vielä saatavissa aikaan järkevä kokonaisuus, jonka pohjalta tälläinen yhtiö kannattaa perustaa ja laajakaistat rakentaa, kertoo Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

– Erityisessä kiireessä tässä ovat ne kunnat, joilla tämä rakentaminen on EU-tukien vuoksi saatava tehdyksi tänä vuonna. Kuukauden sisällä tiedetään se, onko yhtiön perustaminen kuuden–kahdeksan omistajakunnan voimin tarkoituksenmukaista, Kinnunen toteaa.

Kinnunen valittiin tänään kuntien selvitysryhmän puheenjohtajaksi Petäjäveden kunnanjohtajan Teppo Sirniön tilalle.

Kuntakohtaiset hankkeet ennallaan

Yhteistä valokuituverkkoa suunnittelevien kuntien joukko on kutistunut 15 kunnasta vajaaseen kymmeneen. Maakuntainsinööri Jarmo Koskisen mukaan joukon supistuminen ei kuitenkaan vaikuta kuntien hankkeiden kustannuksiin.

– Yksittäisen kunnan taloudelliseen panokseen ei tällä ole juuri vaikutusta, koska kuntakohtaiset hankkeet pysyvät samanlaisina kuin tähänkin asti, Koskinen sanoo.

Laajakaistahankkeesta kieltäytyneet kunnat selvittävät jatkoaan tahoillaan.

– Niillä kunnilla on voimassa oleva sopimus verkko-osuuskunta Kuuskaistan kanssa, Koskinen toteaa.

Kuhmoinen päättää laajakaistahankkeeseen osallistumisesta tänään, Pihtipudas parin viikon kuluttua ja Petäjävesi toukokuussa.