Puututkimuksen miljoonalahjoittaja: "Puu on luonnonvara, jota ei viedä meiltä pois"

Itä-Suomen yliopistolle suurlahjoituksen tehnyt teollisuusneuvos Heikki Väänänen näkee puualassa runsaasti uusia mahdollisuuksia. Hän pitää yliopiston ja yritysten lisääntyvää yhteistyötä oikeana suuntana.

Kotimaa
Puupino paperitehtaan pihassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Itä-Suomen yliopistolle miljoonalahjoituksen tehnyt Karelia-Upofloorin perustaja, teollisuusneuvos Heikki Väänänen uskoo, että puussa on vielä runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia. Entinen parkettiasentaja näkee puun monimuotoisena ja ainutlaatuisena raaka-aineena.

- Puuta osataan hyödyntää, sitä osataan jalostaa oikein ja tehdä siitä mitä teollisuus tarvitsee. Vielä puuttuu kuitenkin paljon tietoa mitä muuta puusta voidaan saada. Nyt sitä käytetään jo rakennuksissa, siitä tehdään sellua, biopolttoaineita, tekstiilejä, erilaisia lääkkeitä, mutta todennäköisesti raaka-aineesta löytyy vielä kokonaan uusia osa-alueita, Väänänen pohtii.

"Puusta saadaan leipä tulevaisuudessakin"

Heikki Väänänen on ollut aikoinaan perustamassa parkettivalmistaja Karelia-Upoflooria. Hän sanoo, että näkemys puusta on muuttunut ja jalostunut vuosien aikana.

Heiki Väänänen
Teollisuusneuvos Heikki Väänänen.Krista Karppinen / Yle

- Parkettiasentajana tein puusta erilaisia kuvioita, puu oli elävä materiaali, käsityötä, siinä oli puun tuoksu ja kaikki oli läsnä. Nyt toivon, että puualalta löytyy vielä sellaisia mahdollisuuksia, jotka auttavat koko ihmiskuntaa täällä maan päällä. Jos voisi edes pikkuriikkisesti olla osallisena maailman kehityksessä.

Lahjoituksen myötä hän toivoo, että puualan merkitys korostuisi entisestään ja että puualan tutkimusta kasvatettaisiin muun muassa apurahojen ja hankkeiden kautta.

- Puu on sellainen luonnonvara, jota ei viedä meiltä pois. Se kasvaa juuri siinä paikassa missä se kasvaa. Uskon, että puusta saadaan leipä tulevaisuudessakin ja nyt se on nostettu oikeaan arvoon.

Yritys vie yliopiston tutkimustuloksia eteenpäin

Väänänen pitää oikeana kehityssuuntana sitä, että yritysmaailma ja yliopisto ovat viime vuosina lähentyneet toisiaan. Molemmat pystyvät Väänäsen mukaan hyötymään toisten toiminnasta.

- Aiemmin ajateltiin, että yritysmaailma ja yliopisto eivät kuulu yhteen. Nyt ollaan oikealla tiellä. Pääasiassa lähes kaikista tuotteista tai tuloksista syntyy yritystoimintaa ja silloin se palvelee kansakuntaa ja jopa koko maailmaa. Yliopistossa syntyneisiin tuloksiin tarvitaan yritys, joka vie asiaa eteenpäin. Se on vähän kuin viestijuoksu, jossa vaihdetaan kapulaa toisille.

Yliopiston miljoonalahjoitusta Heikki Väänänen sanoo miettineensä pitkään ja harkiten.

- Olen miettinyt asiaa kauan, ajatus oli jo olemassa ennen kuin nykyinen Itä-Suomen yliopisto oli perustettu. Nyt tuli sitten sopiva ajanjakso ja sopivat keinot toteuttamiseen. Olen hyvin iloinen, että saan olla tällaisessa mukana ja pääsen tutustumaan vähän syvemmin puualaan, kun sahojen ja sirkkelien ääressä se ei ole mahdollista.