1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pääsiäiskokot jäävät polttamatta?

Lumeton ja kuiva kevät saattaa estää perinteisten pääsiäiskokkojen polttamisen Keski-Pohjanmaalla. Tilanne on poikkeuksellinen. Pääsiäiskokkoperinne elää erityisesti Pohjanmaan maakunnissa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Kokkolan Halkokarin pääsiäisenkokko keväältä 2013.
Kuvassa Kokkolan Halkokarin pääsiäisenkokko keväältä 2013.Markku Saari / Yle

Pelastusviranomaisten mukaan tiistain sateet helpottivat tilannetta hiukan, mutta loppuviikon sääolosuhteita seurataan nyt tarkasti. Kokkoja ei saa polttaa, mikäli alueelle annetaan ruohikkopalovaroitus.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jouni Leppälä sanoo, että tämän kevään tilanne on poikkeuksellinen.

– Näyttää, että sääennusteen mukaan on luvassa lämmintä ja kuivaa. On suuri vaara, että ruohikkopalovaroitus tulee voimaan ja silloin kokkojen polttaminen ei ole sallittu.

Yleensä pääsiäisenä on vielä lunta maassa tai ainakin maa on ollut märkää.

Ei minun muistissani ole tällaista kevättä, että olisi tarvinnut edes miettiä, voiko pääsiäiskokkoja polttaa

Pelastuspäällikkö Jouni Leppälä

– Ei minun muistissani ole tällaista kevättä, että olisi tarvinnut edes miettiä, voiko pääsiäiskokkoja polttaa, sanoo Leppänen.

Jos kokon poltto onnistuu, vesiämpäreitä pitää olla lähietäisyydellä ja myös jälkivartioinnista pitää huolehtia, etteivät kipinät pääse lentelemään.

Varoitukset tulevat voimaan puolen päivän aikoihin, ja niiden seuraaminen ja oikein toimiminen on sytyttäjän vastuulla, muistuttaa Leppälä.

Lue seuraavaksi