1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petteri Summanen

Petteri Summanen tulee Linnateatteriin viihde edellä

Puskakomediaa uusi taiteellinen johtaja ei kuitenkaan meinaa tuoda Turkuun. Petteri Summanen uskoo, ettei teatteria voi tehdä euronkuvat silmissä.

Petteri Summanen aloittaa Turun Linnateatterin taiteellisena johtajana loppukesästä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Petteri Summanen lupaa tuoda tullessaan Linnateatteriin rutkasti viihdettä. Rima on Turussa korkealla, mutta sen enempää tulevasta ohjelmistosta Summanen ei osaa paljastaa. Viihteellisyys on kuitenkin tulevaisuuden avainsana.

– Viihde ei välttämättä ole hömppää tai älyllisesti laiskaa. Se voi olla hyvin kiehtovaa ilman puskakomediaa.

Näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana aiemmin kunnostautunut Summanen ei ota paineita  Turun pitkästä historiasta ja maineesta kulttuurin kehtona. Hän on nähnyt teatteriesityksen Turussa viimeksi lapsena.

– Tiedostan Turun historian ja sen, että Turku on kulttuurikaupunkina tottunut näkemään laatua ja myös vaatimaan sitä.

Uusi johtaja kutsuisi ensimmäisenä opiskelijat kylään

Teatteripiireissä Linnateatterilla on hyvä maine pienenä, mutta laadukkaana teatterina. Summanen uskoo maineen perustuvan siihen, että Linnateatterilta puuttuu instituution leima, joka hänen mielestään vaivaa monia kunnallisia teattereita.

Matalan kynnyksen teatteriesitykset ovat näkyneet 100 000 kävijänä vuosittain.  Puhe tulostavoitteista ei saa Summaselta vastakaikua. Hän aikoo tulla lähelle tekijöitä ja katsojia – ei lukuja.

– Luotan omaan vainuuni ja paikalliseen osaamiseen. Tärkeintä ei ole osoittaa, mitä omasta kikkapussista löytyy, vaan tekemisen ja yleisön pitää kohdata.

Linnateatterin ohjelmistosta kolmasosa on muiden teatteriseurueiden vierailuja. Summanen aikoo vaalia perinnettä. Tuleva taiteellinen johtaja haluaisi ainakin Teatterikorkeakoulun opiskelijat kylään.

– Siellä on ollut projekteja, joissa ennakkoluulottomuus, taito ja into ovat olleet humalluttavan korkealla tasolla.

Tiukan paikan tullen helsinkiläinen muuttaa Turkuun

Summanen ei mielestään ole matkalla hautomosta isomman teatterin johtajaksi, vaikka edeltäjät Linnateatterista ovatkin päätyneet johtamaan isoja kaupunginteattereita: Mikko Kouki Turkuun ja Kari-Pekka Toivonen Ouluun.

– Hoidan tämän pestin kunnolla. Voi olla, että Summanen kiipeää tästä näyttämölle irvistelemään tai kirjoittaa romaanin. Toivottavasti minua ei ainakaan haudata maakuoppaan.

Vaikka Summasen perhe asuu Helsingissä, hän lupaa näyttäytyä Turussa mahdollisimman usein.

– Jos on tiukka paikka, niin jumalaut sit asutaan Turussa niin pitkään, että asiat ratkeaa!