Vanhemmat hankkivat itse tablettitietokoneet kyläkoululaisille

Pari vuotta sitten lakkauttamista vastaan taistellut Kajaanin Vuolijoen koulu harppasi tänä keväänä tietotekniikan ihmeelliseen maailmaan. Vanhempainyhdistys hankki koululle kymmenen tablettitietokonetta. Kajaanin kaupunki myöntää, että muilla kouluilla vanhempien ei todennäköisesti tarvitse satsata yhtä paljon omasta pussista tietotekniikkaan.

Kotimaa
Viidesluokkalainen Sonja Alasalmi esittelee tabletilla tekemäänsä koulutehtävää
Viidesluokkalainen Sonja Alasalmi esittelee luokalle uudella tabletilla tekemäänsä koulutehtävää.Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanin Vuolijoen koulun vanhempainyhdistys teki talven aikana suururakan alakoululaisten hyväksi. Omista sekä yrittäjiltä saaduista lahjoituksista kerättiin varat kymmeneen tablettitietokoneeseen, joiden avulla koululaiset pystyvät nyt tekemään koulutehtäviään. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Soinin mukaan Vuolijoella on totuttu tekemään itse, jos muuten ei apuja tule.

– Kun koulua oltiin lakkauttamassa pari vuotta sitten, me hänkkäröimme vastaan. Nyt halusimme parantaa alakoululaisten mahdollisuuksia tietotekniikan saralla, eikä lahjoitusten saaminen ollut vaikeaa. Toki tämä vaati tekemistä, mutta lasten iloisten ilmeiden näkeminen kertoo, että tämä kannatti.

Jos pääsisimme vielä tekemään vaikka elokuvaa tai traileria, se olisi ihanaa.

Sonja Alasalmi

Koululta myönnetään, että ilman lahjoitusta laitteita ei olisi voitu niukoista määrärahoista hankkia. Tavalliset tietokoneet koululta toki löytyy, mutta nyt oppilaat eivät ole enää sidottuja pöydän ääreen. Oma helpotuksensa on myös nopea sisäinen langaton verkko. Viidesluokkalainen Sonja Alasalmi on tyytyväinen.

– Tabletti on toki kotoa jo tuttu, mutta siellä käyttö on enemmän viihdekäyttöä. Tämän avulla tehtävien teko on erilaista kuin kynällä ja paperilla, välillä helpompaakin. Jos pääsisimme vielä tekemään vaikka elokuvaa tai traileria, se olisi ihanaa.

Vuolijoen koulu hyppäsi kehityksen kärkeen

Kajaanin kaupunki rakentaa parhaillaan suunnitelmaa siitä, millä tavalla tietotekniikkaa jatkossa kouluissa hyödynnetään. Perusopetuksen tulosalueen johtaja Martti Niemi kiittelee vanhempien aktiivisuutta, ja toteaa lahjoituksen asettavan paineita kaupungille.

Me joudumme miettimään, että hankkiiko kaupunki koneet, hankitaanko niitä lahjoituksina vai voivatko lapset käyttää omia koneita.

Martti Niemi

– Tietysti meidän pitäisi huolehtia, että oppilaat olisivat tasa-arvoisessa asemassa koulusta riippumatta. Meillä on kuitenkin 3600 oppilasta, joten rahat eivät riitä tällaiseen apuun. Me joudumme miettimään, että hankkiiko kaupunki koneet, hankitaanko niitä lahjoituksina vai voivatko lapset käyttää omia koneita. Tietotekniikka joka tapauksessa kehittyy sitä vauhtia, että muutaman vuoden päästä kone voi hyvinkin olla kännykkä.

Sen Niemi sanoo, että seuraava tablettikoulu on jo tiedossa. Kajaanin kaupunki hankkii kahdelle luokalle tabletit Lohtajan koululle syksyllä.

– Siellä maksajana on kaupunki. Tabletteihin sisältyy mahdollisuus, että oppikirja voi olla joko paperia tai sitten e-kirja.

Koko koulutusketju sähköiseksi

Joka tapauksessa kirjat ovat kalliita, ja siksi jossain vaiheessa luovutaan perinteisistä oppikirjoista.

Kari Hyvönen

Kajaanissa koko koulutuspolku alakoulusta ylioppilaskirjoituksiin tai ammattitutkintoon halutaan kytkeä yhteiseen sähköiseen polkuun, sanoo Kajaanin tietohallintopäällikkö Kari Hyvönen.

– Meillä on rakennettu koulutusta varten oma tietohallinto ja siitä on tarkoitus tehdä myös aivan omanlaisensa. Kun kerran tiedämme, että esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset ovat tulevaisuudessa sähköiset, miksi emme järjestäisi koulutustamme niin, että tietotekniikka tukisi koululaisia alusta lähtien päämääriä kohti. Joka tapauksessa kirjat ovat kalliita, ja siksi jossain vaiheessa luovutaan perinteisistä oppikirjoista.

Niemi laskee, että tällä hetkellä pelkkä sähköinen oppikirja ei ole realistinen.

– E-kirjan hinta saattaa olla neljänneksen paperikirjan hinnasta, joten kustantajat haluavat myydä sekä paperikirjan että e-kirjan. Toisaalta lukulaitteet, tabletit, maksavat vielä niin paljon, että käytännössä hintaero jää olemattomaksi.