Hyppää sisältöön

EU:n pankkiunionin viimeiset lait lyötiin lukkoon – toimivuus ratkeaa vasta, kun ongelmat alkavat

Europarlamentti hyväksyi tiistaina viimeiset pankkiunioniin kuuluvat lait ongelmapankkien hoidosta sekä samanlaisesta talletussuojasta kaikissa EU-maissa.

Tulevien pankkikriisien ehkäisyyn tarkoitetun EU:n pankkiunionin synty on varmistunut. Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina iltapäivällä viimeiset pankkiunioniin liittyvät lait, jotka koskevat ongelmapankkien hoitoa sekä samanlaisen talletussuojan ulottamista kaikkiin Euroopan unionin maihin. Jatkossa alle 100 000 euron talletussuoja on käytössä kaikkialla EU:ssa.

– Lait menivät europarlamentissa läpi ylivoimaisin numeroin, mutta keskustelussa tuli ilmi, ettei ratkaisu ole mitenkään ihanteellinen. Europarlamentaarikot olivat kuitenkin ylpeitä siitä, että mepit saivat neuvotteluissa jäsenmaiden ja EU-komission kanssa aikaan muutoksia pankkien kriisinhallintamekanismiin. Muun muassa pankeilta kerättävä kriisirahasto täytetään nopeammin ja se tulee käyttöön nopeammin kuin alunperin suunniteltiin. Jäsenmaiden puuttumiselle päätöksentekoon tulee selkeämmät säännöt, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Elina Ravantti Strasbourgista.

Kriisirahasto on suuruudeltaan 55 miljardia euroa, ja se kootaan kahdeksan vuoden aikana.

Marraskuun alusta alkaen suurimpien pankkien valvonta kuuluu Euroopan keskuspankille EKP:lle. Vaikeuksiin joutuneen pankin alasajo on EKP:n ja jäsenmaiden yhteisen neuvoston vastuulla. Yhtenäinen mekanismi kriisipankkien kanssa toimimisesta otetaan käyttöön ensi vuoden alusta. Tarkoituksena on päästä eroon siitä, että veronmaksajat joutuvat maksamaan pankkien tekemistä virheistä. Jatkossa pankkien omistajien ja sijoittajien on määrä kantaa suurin vastuu talousvaikeuksiin ajautuneista pankeista.

Pankkiunionin toimivuudesta on kuitenkin erimielisyyttä. Päätöksentekorakennetta on arvosteltu monimutkaisuudesta, ja moni olisi halunnut selvempää yhteisvastuuta.

Pankkiunionin toimivuus nähdäänkin vasta sitten, kun joku EU-alueen pankeista ajautuu seuraavan kerran pahoihin ongelmiin.

.
.