1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Länsi-Saimaan seutukunta (hist.)

Sähkökaapelit siirtyvät maan alle

Laki pakottaa sähköyhtiöt kaivuutöihin, jotta myrskyt ja lumet eivät aiheuttaisi kohtuuttomia sähkökatkostunteja. Lappeenrannan Energiaverkot aloittaa pääsiäisen jälkeen Taipalsaaren taajamasta.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Sähkön toimitusvarmuus paranee taajamissa, kun sähköverkot siirtyvät maan alle. Lappeenrannan Energiaverkot ottaa suuren urakan ensiaskeleet Taipalsaarelta, jossa työt alkavat pääsiäisen jälkeen.

Työn arvioidaan kestävän neljä kuukautta. Sähköverkkojen kaapeloinnit liittyvät uuteen sähkömarkkinalakiin, jonka mukaan lumikuorman tai myrskyn vuoksi sähkökatkot taajamissa eivät saa kestää kuutta tuntia kauempaa. Muutostöiden tulee olla valmiina vuonna 2028.

Koska urakka on niin suuri, on työt pakko aloittaa nyt. Myöhemmin kaapelointitöitä jatketaan muun muassa  Savitaipaleen, Lemin sekä Nuijamaan ja Ylämaan taajama-alueille.

Seuraavana on todennäköisesti vuorossa Savitaipaleen taajama, jossa kaapelointi tehtäisiin ensi vuonna. Vaikemmat kohteet ovat Ylämaa ja Nuijamaa, jotka sijaitsevat kaukana sähköasemasta.