Puutarhakauppa kukoistaa vaihteeksi jo varhain keväällä

Kevätkuhina puutarhaliikkeissä on alkanut jo varhaisessa vaiheessa. Parina edellisenä talvena pitkä talvikausi siirsi sesongin alkua pitkälle kevääseen. Tämän kevään trendejä ovat ruukkuviljely, kasvihuoneet ja havukasvit.

Narsissit houkuttelevat väkeä puutarhaliikkeisiin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Puutarhakauppiaiden odotukset ovat korkealla. Huhtikuussa myynti on ollut vilkasta, ja Suomessa käynnissä oleva puutarhabuumi tuo väkeä liikkeisiin. Parina viime keväänä varsinkin huhtikuu on ollut hiljainen pitkien talvien vuoksi. Tänä keväänä fiilis on erilainen, kertoo puutarhakauppias Mika Lassila.

– Ollaan huhtikuun alussa ja kauppa on ollut auki jo pitkään. Ihmisiä tulee koko ajan sisään. Monivuotisia kasvejakin on jo istutettu. Ruusujakin myytiin eilen iso kuorma, kertoo Lassila.

Kilpailu puutarhabisneksessä on kovaa. Ketjumyymälät valtaavat markkinoita, ja rautakaupoiltakin löytyy puutarhaosastot. Parina viime vuotena puutarha-alan myynti on lähtenyt verkkaisesti liikkeelle eivätkä yrittäjät ole enää pystyneet korjaamaan tilannetta kesäkuukausien myynnillä.

Monet kysyvät kauppiaan mielipidettä kasveista. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Viime vuoden huhtikuun myynti oli kolmasosa siitä, mitä se on parhaimmillaan ollut, kertoo puutarhakauppias Antti Kauppila.

Myymälässä käynti on hauskaa keväthuvia

Puutarhamyymälöissä näkee paljon asiakkaita, jotka ovat vasta katselemassa tarjontaa. Pihoilla maa on osittain vielä jäässä, joten monivuotiset kasvit ja kesäkukat istutetaan vasta myöhemmin keväällä. Sauvolainen Niina Messner suunnitteli hyötykasvien viljelyä.

Täällä pitää käydä, vaikka ei niin mitään tarvitsisikaan.

Inkeri Pöyhönen

– Kevät sellaista aikaa, että täällä vaan kovasti tykkään kulkea ja katsoa. Siitä tulee hyvälle tuulelle, kertoo Messner.

Samoja ajatuksia oli turkulaisella Inkeri Pöyhösellä.

– Täällä pitää käydä, vaikka ei niin mitään tarvitsisikaan. Mutta kyllä me tultiin katsomaan vähän pihlajan tyylistä puuta, kertoo Pöyhönen.

Monet kokeilevat tänä keväänä perunanviljelyä ämpärissä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ruukkukasvatus on kevään puutarhatrendi

Puutarhanhoito kiinnostaa tänä keväänä heitäkin, joilla omaa puutarhaa ei ole. Parvekkeelle ja ruukkuihin istutettavat kasvit ovat suosittuja ja ämpärissä kasvatettava peruna innostaa.

Helmihyasintteja Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Itse kasvattaminen on edelleenkin kovassa nousussa ja onhan se kiva tietää, mitä suuhunsa laittaa. Jos vielä onnistuu sieltä jotain saamaan, niin aina parempi, kertoo puutarhakauppias Mika Lassila.

Lounais-Suomessa ja saaristossa huippuharrastajat ovat jo pitkään kokeilleet erikoisia puutarhakasveja, mutta kauppias Antti Kauppila antaa tavallisille asiakkaillekin kiitosta kasvien hoitotaidoista.

– Suurin osa innostuneista ottaa hoitotoimenpiteistä ja hoidosta vaarin. Ei kasvit ihan itsestään hengissä pysy. Ainakin se kastelu on minimivaatimus, muistuttaa Kauppila.