Made in Finland, vai onko? Jaa kuva tai muisto oikeasti suomalaisesta vaatteesta

Mielikuva vaatteen valmistusmaasta ei aina ole tosi. Moni suomalaiselta kuulostava merkki teettää vaatteensa ulkomailla. Kerro meille rakkaimmista kotimaisista vaatteistasi ja lähetä kuva niiden valmistusmaan kertovasta Made in Finland -lapusta.

Osallistu
Vanhan nahkatakin ja samettitakin valmistusmaa on selvästi esillä.
Vanhan nahkatakin ja samettitakin valmistusmaa on selvästi esillä.Tiina-Rakel Liekki, Yle

Mielikuva vaatteen valmistusmaasta ei aina ole tosi. Moni suomalaiselta kuulostava merkki teettää vaatteensa ulkomailla. Esimerkiksi Luhta, Rukka, Halti tai Nanso voivat kuulostaa suomalaisilta, mutta se ei takaa vaatteiden valmistusmaan olevan Suomi.

MOT:n tekemän kyselyn mukaan suuri osa tunnetuista suomalaisista vaatemerkeistä valmistetaan niin kutsutun BSCI-luokituksen mukaan maissa, joissa voi olla puutteita muun muassa ihmisoikeuksien toteutumisessa. MOT:n Kysely vaatetuonnista riskimaista sekä Bangladeshista (siirryt toiseen palveluun) lähetettiin 12 tunnetulle suomalaiselle vaateyritykselle. Näistä kahdestatoista esimerkiksi Reimalla riskimaiden osuus kaikesta yhtiön tuonnista on sata prosenttia. Luhtaa ja Rukkaa valmistavalla L-Fashion Groupilla riskimaiden osuus tuonnista on 95, Haltilla 90 ja Nansolla 75 prosenttia.

Kohtalokkaasta vaatetehtaan sortumisesta Bangladeshissa tulee 24.4.2014 kuluneeksi vuosi. Traagisen onnettomuuden vuosipäivän lähestyessä pienet vaatetuottajat ovat haastaneet kuluttajia sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun) "vaatevallankumoukseen, jonka tavoitteena on näyttää, että eettisesti valmistettujen vaatteiden valmistajia on myös Suomessa."

Onko sinulla vielä Suomessa valmistettuja vaatteita? Kerro meille muistosi rakkaimmista kotimaisista vaatteistasi ja lähetä kuva niiden valmistusmaan kertovasta lapusta. Voit jakaa kuvasi ja muistosi alla olevalla lomakkeella tai Twitterissä sekä Instagramissa aihetunnisteella #madeinlappu.

Aiheesta keskustellaan Ylen aamu-tv:ssä TV1:llä torstaina 24.4. klo 6.51. Toimitus varaa oikeuden käyttää kuvia aihetta käsittelevässä jutussa. Kuvista ei makseta palkkiota.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.