Mateennahka kelpaa muotipiireille

Jos kalannahka jää ruokailessa syömättä, sitä ei kannata heittää roskiin. Muotitietoinen ja käsistään näppärä taikoo kalannahkoista muotiluomuksia. Etenkin mateen nahka on arvossaan kestävänä materiaalina. Kalannahkaa voi parkitsemisen jälkeen värjätä ja käyttää monenlaisten asusteiden tekemiseen.

Lohikengät ja mateennahkakengät muistuttavat paljon käärmeennahkakenkiä.
Muotitietoinen ja käsistään näppärä taikoo kalannahkoista muotiluomuksia. Etenkin mateen nahka on arvossaan kestävänä materiaalina.

Käsityönopettaja Helena Vuorio arvostaa kalannahan myrkyttömyyttä ja ekologisuutta.

– Niitä saa läheltä suoraan luonnosta. Ne ovat muille jätettä ja meille aarre.

Kalannahan parkkaus ja käyttö on kasvattanut kiinnostusta Euroopanlaajuisesti. Muotipiireissä kalannahkaa verrataan käärmeennahkaan ja niistä tehdään etenkin kenkiä ja laukkuja.

– Kalannahan käytössä on vain mielikuvitus rajana, sanoo Vuorio ja esittelee useita kalannahkajalosteita. Pöydällä on esillä madekengät ja lohikengät sekä koruja, laukkuja ja vöitä.

Tuhansia vuosia vanha menetelmä

Kalannahan parkkaus-kursseilla herätellään tuhansia vuosia vanhaa käsityömenetelmää eloon. Ainoastaan Islannissa taitoa on vaalittu tähän päivään asti.

– Suomessa on perinteet kalannahan käyttöön saamelaisilla. Myös sota-ajalla kalannahkaa käytettiin, kun oli pula kaikesta materiaaleista, kertoo Vuorio.

Eri puolilla Suomea järjestetyt kalannahan parkkauskurssit ovat olleet tupaten täynnä sekä naisia että miehiä. Käsillä tekeminen ja vanhat perinteet ovat arvossaan. Helena Vuorion ja tekstiilimuotoilija Saija Lehtosen kurssit kansalaisopistossa ovat olleet suosittuja Jyväskylässä, Laukaassa ja Jämsässä.

Kalannahan jalostaminen on pitkä, mutta yksinkertainen prosessi. Ensin kalat puhdistetaan kaikesta rasvasta ja jäänteistä ja pestään hyvin. Pajunkuorista keitetään parkkiliemi, johon nahat upotetaan likoamaan.

– Lientä vahvennetaan prosessin aikana ja lopuksi nahka pehmennetään käsin. Parkitseminen kestää kolmesta kuuten viikkoa, kuvailee Vuorio.  

Parkitus tekee kalannahasta jämäkämmän ja paksumman. Samalla sen vetolujuus kasvaa pituussuunnassa ja nahka ei ole sen jälkeen enää haurausta materiaalia.

Mateennahka kestää

Tekstiilimuotoilija Saija Lehtonen vakuuttaa, että kaikkia kalannahkoja voi parkita, mutta lopputulos on erilainen.

– Kalannahka on hyvin mielenkiintoinen matriaali, sillä siinä säilyy erilainen pintakuvio. Made on kestävin sen takia, että se pinta on tiivein, kertoo Lehtonen.

Parkittua kalannahkaa voi värjätä kuin mitä tahansa muuta nahkaa. Värjätä voi synteettisillä väreillä tai luonnonmukaisilla kasviväreillä ja jopa ruosteella.

– Ruosteisia nauloja liotetaan vedessä ja siitä saa viikossa aikaan melkein mustan värin. Keltaiseksi nahka värjäytyy raparperin juurella ja punainen syntyy esimerkiksi verihelttaseitikki -sienelläillä, paljastaa Lehtonen.