Kirjurinluodon valotaideteos tuli tiensä päähän

Vetovoima-niminen taideteos pystytettiin vuonna 1999. Alun perin sen piti olla vain yhden kesäkauden teos, mutta teoksen elinkaari piteni 15 vuoteen.

kulttuuri
taideteoksen purkua
Erkki Valli-Jaakola / Porin taidemuseo

Eräs Porin tunnetuimmista julkisista taideteoksista, Kirjurinluotoon tulijoita tervehtinyt Vetovoima-teos on poistettu paikaltaan. Syynä on se, että teos on tullut käyttöikänsä päähän.

Alun perin raudasta ja lampuista koostuva teos tehtiin kestämään vain yksi kesä. Teoksen valmistivat kuvataiteilijat Jaakko Himanen, Jere Ruotsalainen ja Jouni Sarpola vuonna 1999.

248 lampusta muodostuva teos on saanut sähkövirtansa lahjoituksena Pori Energialta. Talviaikaan se on hohtanut valoaan Porin jokirannassa kulkijoille.

Taideteos on ollut Porin kaupungin omistuksessa vuodesta 1999. Jo hankintavaiheessa oli selvää, että taideteos ei ole ikuinen. Rohkeimmissa ennusteissa veikkailtiin, että se voisi kestää 15 vuotta, mikä pitikin paikkansa.

Porin taidemuseo pohtii parhaillaan, voitaisiinko Vetovoima-teoksen paikalle tehdä uusi taideteos kestävämmistä materiaaleista. Uuden veistoksen tekeminen on kuitenkin vielä vailla rahoitusta.