Hyppää sisältöön

Väistyvä toiminnanjohtaja: Käsityö ei ole mitään reppanoiden hommaa

Taito Pohjois-Karjala valmistautuu vahdin vaihtoon. Petra Karjalainen jättää tehtävänsä toiminnanjohtajana toukokuun lopussa. Saappaisiin astuu Tuija Tekin, joka on aiemmin toiminut yhdistyksessä kehittämispäällikkönä. Hänen suunnitelmissaan on jatkaa Karjalaisen viitoittamalla tiellä – tavoitteena on tehdä kudonnasta megatrendi.

Kuva: Yle / Sarah Laukkanen

Petra Karjalaisella on meneillään viimeinen kevät Taito Pohjois-Karjala ry:n toiminnanjohtajana. Viimeiset viikot herättävät Karjalaisen mukaan monenlaisia tunteita.

– Oikeen hyvällä mielellä, kaikki hyvin. Kyllä mie varmaan kaipaan sitä, on ollut huippuaikaa. Mutta kaikki loppuu aikanaan, Petra Karjalainen pohtii.

Kudonnasta megatrendi

Karjalainen on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa kymmenen vuotta. Noiden vuosien aikana hän on erityisesti halunnut nostaa kädentaitojen harrastamisen profiilia ja arvostusta.

Kyllä mie varmaan kaipaan sitä, on ollut huippuaikaa

Petra Karjalainen

–  Se ei oo mitään reppanoiden hommaa. Se on oikeasti hieno juttu ja sillä on erittäin suuri kulttuuriarvo. Kun ihmiset tulisi tekemään itse omia mattoja, niin minkälaiset tuntemukset siihen liittyy? Se ei oo vaan tuote.

– Ja sekin että edistetään yrittäjien tuotteiden myyntiä meidän kautta, se on äärimmäisen tärkeä tehtävä. Eli sekä taitona että elinkeinona tämä meidän rooli on tärkeä, Petra Karjalainen luonnehtii Taito Pohjois-Karjalan merkitystä.

Kädentaidoista erityisesti kutominen on Petra Karjalaiselle tärkeä asia.

– Visiona on tehdä kudonnasta megatrendi. Nyt kun oltiin Milanon huonekalumessuilla, niin sielläkin oli kangaspuut. Hieno juttu on silloin kun kangaspuut on käytössä, silloin osaaminen on sen ympärillä. Silloin kun ne on museotavaraa, silloin osaaminen kuolee pois.

Pohjois-Karjalasta Etelä-Karjalaan

Kun toiminnanjohtajan pesti toukokuun lopussa päättyy, Petra Karjalainen muuttaa perheineen Pulsan kylään Lappeenrannan kupeeseen. Parhaillaan siellä on remontin alla perheen uusi koti, talo 1860-luvulta. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Karjalaisen mukaan vielä avoinna.

– En tiedä yhtään. Todennäköisesti jotain konsultointia, yritysneuvontaa nimenomaan kädentaitoon liittyen. Sisustussuunnittelun opinnot on tällä hetkellä menossa.

Kehittämispäälliköstä toiminnanjohtajaksi

Kesäkuun alussa Taito Pohjois-Karjala ry:n toiminnanjohtajana aloittaa Tuija Tekin. Hän on toiminut yhdistyksessä kehittämispäällikkönä.

Monikin on jo todennut, että onpas isot saappaat mihin hyppäät

Tuija Tekin

– Monikin on jo todennut, että onpas isot saappaat mihin hyppäät. Mutta se on hyvä että oon saanut olla kehittämispäällikkönä ja päässyt sisään sillä lailla. Me on jaettu viimeiset kahdeksan kuukautta sama työhuone Petran kanssa ja todellakin vaihdettu ajatuksia. Koen sen isona asiana. Tekin kertoo.

– Vaikka mulla on koulutus alalle, niin se on ihan eri asia kun hyppää tällaiseen, missä on perinteisen käsityöneuvonnan lisäksi matkailu, Tekin sanoo Joensuun Taitokorttelin toimintaan viitaten.

Tuija Tekin on koulutukseltaan käsi- ja taideteollisuusalan ammatinopettaja sekä tekstiilisuunnittelija.

.
.