Haglund: EU-maat panostavat lähivuosina puolustukseen Ukrainan kriisin takia

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan Ukrainan viranomaiset ovat tiettävästi pidättäneet venäläisiä selkkausten järjestelijöitä. Kansanedustaja Jussi Halla-ahon mukaan Venäjä onnistuu hämmentämään länsimaita toiminnallaan.

Kotimaa
Carl Haglund, Heidi Hautala ja Jussi Halla-aho.
Ukrainan kriisi työllistää monin tavoin poliitikkoja. Puolustusministeri Carl Haglund palasi illalla EU:n puolustusministerien tapaamisesta, jossa Ukraina oli nyt agendalla ensi kertaa. Jussi Halla-aholla ja Heidi Hautalalla on omakohtaisia suhteita kriisin osapuoliin, Venäjään ja Ukrainaan.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) arvioi, että monet Euroopan maat kohentavat lähivuosina puolustustaan.

– Ukrainan kriisi tuo mukanaan sen, että moni maa tulee panostamaan lähivuosina enemmän rahaa puolustukseen ja puolustusyhteistyön tarve kasvaa EU:ssa. Myös Nato tiivistää varmasti rivejään, Haglund kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Haglundin mukaan Ukrainan tilannetta käsiteltiin eilen tiistaina Euroopan unionin puolustusministerien kokouksessa, johon osallistui myös Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.

Haglund kertoo, että kokouksessa keskusteltiin muun muassa Venäjän mahdollisesta osuudesta Itä-Ukrainan mielenosoituksiin ja rakennusten valtauksiin. Epäselvää on edelleen se, onko kriisissä kyse vallankumouksen jälkinäytöksestä vai Venäjän provokaatiosta.

– Kokouksessa kävi eilen ilmi, että Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet henkilöitä, jotka ovat venäläisiä ja jotka ovat tulleet Venäjän puolelta agitoimaan, toimimaan ja järjestelemään eri selkkauksia. Missä laajuudessa tätä toimintaa on, niin se on epävarmaa. Näin eilen puolustusministerikokouksessa väitettiin. Se oli ainakin minulle uusi tieto, Haglund sanoo.

Venäjä hämmentää

Ukrainan tilannetta pitkään seuranneen kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps) mukaan Venäjä on onnistunut hämmentämään toiminnallaan.

– Venäjä kiistää osallisuutensa tapahtumiin ja se käyttää hyväkseen länsimaissa olevaa hämmennystä. Maailma pannaan tavallaan joka aamu uusien tapahtuneiden tosiasioiden eteen. Ja kun täällä ei tiedetä, miten asioihin pitäisi reagoida, niin sitten mielellään uskotaan, kun [Venäjän presidentti] Putin sanoo, että hänellä ei ole mitään vaatimuksia mihinkään suuntaan ja Venäjä ei ole millään tavalla osallinen, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan Ukrainan kriisin johtaneet asiat ovat kyteneet ukrainalaisessa yhteiskunnassa jo pitkään. Osansa on myös Venäjän omilla sisäpoliittisilla tavoitteilla.

– Varmasti taustalla on se, että Venäjän johdolla on ollut pitkään pyrkimys, osin sisäpoliittisista syistä, oman asemansa turvaamiseksi palautaa kylmänsodan asetelmia, luoda ulkoinen vihollinen, joka Venäjältä on puuttunut. Tällaisella retoriikalla saadaan vedottua suureen yleisöön Venäjällä, Halla-aho kertoo.

Carl Haglundin mukaan moni arvioi tiistaisessa puolustusministerien kokouksessa, että tilanne saattaa olla juurikin näin.

– EU:n on syytä suhtautua maltillisesti tilanteeseen. EU pyrkii siihen, että torstaiset neuvottelut Genevessä onnistuisivat. Tämä konflikti ei tule aseellisin toimin ratkeamaan, ja jos se ratkeaa, niin sitten ollaa tosi vakavassa paikassa, Haglund sanoo.

Carl Haglundin mukaan huomisessa EU:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ukrainan välisessä tapaamisessa pyritään löytämään ratkaisu kiistaan.