Ilmari-sääksen kotimatka päättyi surkeasti Välimeren aaltoihin

Peräti kaksi kolmesta satelliittiseurannassa olevasta suomalaisesta sääksestä saattaa olla menehtynyt kevään muuttomatkallaan. Ilmari on todennäköisesti päätynyt väsyneenä Välimereen, myös salametsästys on mahdollinen: merimiehet huvittelevat ampumalla laivoista. Lalli-sääksestä ei ole paikannusta maaliskuun lopun jälkeen ja vain Heikki on liikkeellä. Sen viime paikannus tuli Niilin varrelta.

luonto
Satelliittisääksi Ilmari sinistä taivasta vasten siivet levällään
Satelliittisääksi Ilmari sai nimensä Sääksisäätiön Ilmari Häkkisen mukaanJuhani Koivu

Näyttää varmalta, että satelliittisääksi Ilmari ei koskaan palaa kotipesälleen Hämeeseen ja Hattulaan. Viimeisin GPS-paikannus on yli viikon takaa maanantailta Libyasta. Tuolloin lintu lähti ylittämään Välimerta. Seuraavalta päivältä on epävarmempia Doppler-paikannuksia, jotka kaikki yhtäpitävästi viittaavat siihen, että Ilmari on pudonnut mereen ja ajelehtinut Kreikan vesillä Peleponnesoksen niemimaan tuntumassa.

Projektin tieteellinen johtaja, professori Pertti Saurola pitää lähes 100% varmana, että lintu menehtyi mereen. Se vaikuttaa ajelehtineen meressä harmillisen lähellä Kreikan rannikkoa, vain runsaan 20 kilometrin päässä. Syy putoamiseen on mysteeri. Saurola pyysi professori Juhani Rinnettä selvittämään alueen sääoloa viimeisiltä havaintohetkiltä. Sää saattaa olla syypää.

Syy tuskin selviää koskaan

Tuolloin Ilmari lensi vastatuuleen ja merellä oli sadetta. Kokonaan ei voi sulkea pois ukkosenkaan mahdollisuutta. Sääksen muuttomatkalla on kaksi raskasta osuutta, Saharan ylitys ja Välimeri. Ilmari oli tehnyt ylimääräisen mutkan Nigerin yllä, ja se saattoi olla jo matkan väsyttämä. Toisaalta Pertti Saurola muistuttaa, että noin 9-vuotias lintu oli konkari, jolla oli kokemusta Välimeren ylityksistä. Täysin ei voi sulkea pois salametsästyksenkään mahdollisuutta, että joku oli veneestä ampunut kohdalle sattuneen linnun.

Muutenkin seurantasääksien kevät kertoo siitä, miten riskialtis pitkä, noin 7 000 kilometrin matka Afrikasta pohjoiseen on. Kolmesta sääksestä vain yksi on varmuudella jatkanut matkaa. Heikki-niminen lintu on valinnut muuttoreitikseen Itä-Afrikan, mistä se on löytänyt tankkauspaikkoja mm. Niilin varrelta. Se löysi sopivan joen vielä ennen lähtöä Välimeren ylitykseen.

Ilmari menehtyi, Lalli on hukassa ja Heikki jatkaa matkaa

Kohti Satakuntaa muuttomatkaa tekevästä Lallista ei ole kuulunut maaliskuun viimeisen päivän jälkeen. Pertti Saurola toivoo kuitenkin vielä jotakin elonmerkkiä. Lallin lähetin käyttää matkapuhelintekniikkaa, joka ei pysty lähettämään sille tallentuneita paikkatietoja kuin matkapuhelinkentissä. On vielä toivoa, että lintu voisi olla elossa ja kenttien ulkopuolella.

– Kyllä tämä tietenkin on ikävä asia. Linnut ovat tietenkin ennen kaikkea kallisarvoisia, mutta laitteetkin ovat vielä kalliita. Menetyshän se aina on. Ja varsinkin nyt tässä tapauksessa, kun nythän on käynnissä tämä kansainvälinen koululaisprojekti, jossa aika monen maan koululaiset seuraavat näitten sääksiemme edesottamuksia, että tällainen murhe siihen sitten tulee mukaan.

- Mutta toisaalta se antaa realistista tietoa siitä, että näillä kaukomuuttajilla on aika kova urakka muutossa, ja että riskit ihmiset taholta Välimeren maissa ovat vallalla, sanoo Pertti Saurola.

Korjattu 16.4. Lallin "kotipaikka" ja Ilmarin ikä