Vain harva hedelmä kulkee kaupasta kotiin kestopussissa

Ministeriö haluaa vähentää muovisten hedelmäpussien käyttöä Suomessa. Silti kestopusseja hedelmille ja vihanneksille myydään vain vaatimattomia määriä. Valtaosalla ostajistakin lisätilaukset ovat muistin varassa; ketjuvalikoimassa ne ovat Keskolla.

Kotimaa
Kuvassa kestopussi hedelmille ja vihanneksille.
Kuvassa kestopussi hedelmille ja vihanneksille.Raila Paavola / Yle

Mastermark Brands Oy toi kestopussin laajemmille markkinoille keväällä 2010. Kumppaniksi valikoitui Suomen Punainen Risti, jolle yritys on tehnyt varainkeruutuotteita jo vuosikymmeniä. SPR tuo pussiin markkinointiin brändinsä hyödyn, mutta pääsyy levitykseen oli halu saada ekologinen tuote ekokaupoista laajempaan levitykseen, sanoo toimitusjohtaja Matti Häkkinen:

– Ajateltiin, että sen pitää olla myynnissä siellä, missä ihmiset ostavat hedelmänsä ja vihanneksensa.

Kysyntä oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt eletään Häkkisen mukaan laakson pohjassa. Kaikkiaan tuotetta on myyty 150 000.

– Tuote on nyt lähempänä kansaa, mutta ei vielä tosiaankaan perillä, sanoo Häkkinen.

Lisähankinnat kauppojen muistin varassa

Kestopussia hedelmille ja vihanneksille myydään periaatteessa kaikkien ketjujen myymälöissä. Käytännössä kuitenkaan ei, sillä pussi ei ole vakiovalikoimassa eikä sitä siis tilata automaattisesti lisää sen loppuessa.

– Muistinvaraiset asiat nousevat esiin aina hetken huumassa, toteaa Matti Häkkinen.

Keskolla pussi on ketjuvalikoimassa ja sen myymälöiden kautta meneekin ylivoimaisesti suurin osa pusseista. Silti tuote voi olla hankala löytää, jos hedelmäosaston vaikkapa 15 muovipussirullatelineestä vain yksi on saanut vierelleen kestokassitelineen.

– Tämä on low interest -tuote, jonka on oltava siellä, missä ihminen tekee päätöksen.

Tämä on low interest -tuote, jonka on oltava siellä, missä ihminen tekee päätöksen

Toimitusjohtaja Matti Häkkinen, Mastermark Brands Oy

S-ryhmä ei ole sitoutunut kestopussiin, vaan sen tilaaminen on kiinni kunkin osuuskaupan aktiivisuudesta. Tuotetta voi löytää myös joistain Tradekan liikkeistä, M-kaupoista, Tarmoista ja Kokkolan Halpa-Hallin muutamasta myymälästä ja SPR:n verkkokaupasta. Ekokaupoissa on lisäksi omaa tuotettaan, ja toki kestopussin pystyy tekemään itsekin.

Kuluttajat ovat moittineet sitä, että hintalappu on hankala kiinnittää kapeaan saumaan. Nyt pussia on viritelty kasvattamalla saumalappua.Itse pussi on liukasta polyesteriä, jossa lappu ei tahdo pysyä.

Matti Häkkinen uskoo, että turhien muovipussien vähentäminen vaatii lakimuutosta. Kokonaan kestopusseihin siirtymisen hän uskoo olevan todella pitkän kehityksen päässä.