Selvitysmies puristamaan korkeakoulutusta yhteen

Rahan puute ja työelämän rajut muutokset ravistelevat korkeakoulutusta. Ammattikorkeakoulujen rehtorit haluavat yhdistää yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja tutkimuslaitoksia ohjaavat lait. Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut selvityksen tarvittavista muutoksista ja opetuksen tavoitteista.

Kotimaa
Kajaanin ammattikorkeakoulun lippu
Heikki Rönty / Yle

Korkeakoulutuksessa on juuri saatu läpi yliopistouudistus ja ammattikorkeakoulu-uudistuksen toinen vaihe on eduskunnassa. Käytettävissä olevaa rahaa ollaan kuitenkin lähivuosien aikana leikkaamassa sadoilla miljoonilla euroilla. Paineet rakenteiden muuttamiseen ovat kovat, sanoo Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Turo Kilpeläinen.

– Olemme tilanteessa, jossa rahat vähenevät. Meidän pitäisi miettiä myös sitä, mitä rakenteet ovat jatkossa ja miten Suomen korkeakoulutusta viedään kokonaisuutena eteenpäin.

Suomessa erilliset yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat lähentyneet vuosien varrella. Nyt pohditaan korkeakoulutuksen yhdistämistä samaan lainsäädäntöön, sanoo Kilpeläinen.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön ylin johto ilmoitti, että tällainen selvitys tehdään, jossa perinteisen mallin tulevaisuutta arvioidaan kriittisesti. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rehtorit ovat sitoutuneet tähän. Se on varmasti toinen asia, miten selvitys vaikuttaa tulevaan hallitusohjelmaan. Sen suhteen olemme loppumetreillä tai jopa myöhässä.

Kokonaisuutta tuotava vahvasti esiin

Selvityksen tekijäksi on ehdotettu työryhmän sijaan selvitysmiestä, sanoo Kilpeläinen.

– Tietysti aina voidaan käydä neuvotteluja, kuka pystyisi tällaisen selvityksen tekemään. Itse olen sitä mieltä, että hyvä ja toimiva ratkaisu voisi olla ulkomainen henkilö, joka on korkeakoulutoiminnassa vahvasti mukana. Selvityshenkilön tulisi tietää ja tuntea erilaiset ratkaisut eri maista, mutta toisaalta taas ymmärtää pohjoismaisen korkeakoululaitoksen mallin.

Kilpeläinen toivoo, ettei selvitys juuttuisi pelkkiin lakimuutoksiin.

Kajaanin ammattikorkeakoulu.
Hanne Kinnunen / Yle

– Lopputuloksena voi olla puolustusselonteon tyyppinen ratkaisu, jossa katsotaan hallituskausien yli. Näin vältettäisiin se tilanne, jossa sektorit tekevät omia ratkaisujaan. Alueelliset toimijat voisivat katsoa omia päätöksiään tehdessään kokonaisuutta ja mennä sitä kautta eteenpäin.

Käytännössä se tarkoittaisi yhteistyön syventämistä tutkimuksessa ja kaikilla koulutusaloilla sekä kaikentasoisten oppilaitosten yhteisten tehtävien keskittämistä muun muassa tietohallinnossa ja oheistoiminnoissa.

– Samalla pitää miettiä myös hallinnollisia rakenteita, jotta käytettävissä olevat resurssit menevät ydintoimintaan ja sitä kautta tuloksen tekoon, sanoo Kilpeläinen.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene (siirryt toiseen palveluun) ja yliopistojen rehtorien neuvosto UNFI (siirryt toiseen palveluun) luovuttavat oman näkemyksensä selvitysmiehen tehtävistä lähipäivinä ministeriölle.