1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Huonosti säilytetyt renkaat murtuvat, kun niitä alle laittelee" – Näin säilytät autonrenkaasi oikein

Väärin säilytetyt autonrenkaat hapertuvat ennen aikojaan. Moni säilyttää renkaansa miten sattuu.

Kotimaan uutiset
renkaat

Niiden reippaiden, jotka itse vaihtavat autoonsa alle kesärenkaat, on syytä jatkaa reippailuaan vielä pulttien kiristämisen jälkeenkin, jos mielii saada rahan säästöstään kaiken irti. Säilytykseen jääviä renkaita ei nimittäin sovi unohtaa mihin tahansa autontallin nurkalle odottamaan syksyä tai voi pian käydä niin, että renkaat itse vaihtamalla säästetyt eurot hupenevat rapistuneisiin renkaisiin.

– Ensinnäkin renkaat täytyy pestä ja putsata ja kuivata, ja ensisijaisen tärkeää olisi säilyttää renkaat kuivassa paikassa. Renkaat on syytä pestä, koska niissä on kaikenlaista moskaa mukana ja vanteet säilyvät parempina kun ne pidetään puhtaana. Ei tule sitten ruostetta säilytyksen aikana, mikkeliläinen autokorjaamoyrittäjä Simo Saikkonen sanoo.

Säilytyksessä renkaat eivät saisi kärsiä auringon valosta, eikä pääse kosketuksiin bensiinin, öljyn, rasvan tai liuotteiden kanssa.

– Piha on huono paikka renkaille. Aurinko haprastuttaa kumia ja kosteus tekee vanteisiin ruostetta. Kuiva ja pimeä paikka pitäisi olla.

Rengaspaineet kohdilleen myös varastoon

Auton peltivanne
Kosteassa ruostunut peltivanne

Joskus renkaat ohjeistetaan säilyttämään vain pinossa tai rengaskoukuissa, ei ikinä pystyasennossa. Saikkonen ei näe mitään vaikutusta sillä, miten päin renkaita säilyttää, mutta rengaspaineisiin hän se sijaan kiinnittäisi huomiota säilytyksessäkin.

– Mieluummin siellä olisi hyvä olla paineita. Normaalipaine riittää, mutta jotkut kyllä pitävät jopa normaalia kovempaa painetta säilytyksen ajalle. Silloin renkaat eivät pääse painumaan ja sen takia vaurioitumaan, Saikkonen sanoo.

Autokorjaamoyrittäjä näkee monenlaisia renkaita työssään.

- Tänne tulee kyllä aika likaisia, huonosti pestyjä renkaita. Jotkut tuntuvat säilyttävän renkaita jossain mullikoillakin melkein. Jos niitä on pidetty pakkasessa tai muussa kosteassa tilassa, niin sitten kupeet murtuvat kun niitä alle laittelee.

Lue seuraavaksi