Oman viljelypalstan odotus voi turhauttaa Helsingissä – jonossa yhtä aikaa jopa 80 ihmistä

Helsingissä parhaita palstapaikkoja jonottaa parhaimmillaan jopa 80 ihmistä ja oman viljelypalstan saaminen voi kestää useamman vuoden. Ajan kuluessa puutarhainnostus saattaa kuitenkin lopahtaa ja jonoihin jää turhia nimiä.

Kotimaa
myllätyä maata viljelypalstoilla
YLE / Kati Juntunen

Oman viljelypalstan saaminen voi olla useamman vuoden projekti. Esimerkiksi Helsingissä hyvällä paikalla olevalta palsta-alueelta omaa tilkkua saattaa jonottaa yhtä aikaa jopa 80 ihmistä. Yleensä palstan saamiseen vierähtää useampi vuosi. Ajan kuluessa puutarhainnostus saattaa kuitenkin lopahtaa ja jonoihin jää turhia nimiä.

– Osa alueista on niin suosittuja, että uusia palstoja vapautuu vain ihan muutamia vuodessa. Tämän vuoksi jonot ovat yltyneet useiden vuosien mittaisiksi. Siinä ajassa ihminen on kuitenkin voinut vaikka muuttaa tai elämäntilanne on muuttunut niin, ettei viljelypalsta olekaan enää ajankohtainen, sanoo Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju.

Arvonta avuksi jonojen purkuun

Viljelypalstoja vuokraavat erilaiset seurat ja yhdistykset. Niistä kerrotaan, että jonot ovat pitkiä ja lähes joka kevät tulee vastaan nimiä, jotka eivät enää haluakaan omaa palstaa.

Useita alueita Helsingissä vuokraava Hyötykasviyhdistys halusi päästä pahasti ruuhkautuneista jonoista eroon.

Kaikki vapautuneet palstat arvotaan uusien hakijoiden kesken

Taina Laaksoharju

– Me siirryttiin tänä vuonna uuteen systeemiin, jossa kaikki vapautuneet palstat arvotaan uusien hakijoiden kesken. Näin oma hakemus tulee uusia vuosittain, eikä listoille jäädä roikkumaan turhaan. Tämän vuoden hakemukset on jo otettu vastaan ja arvonnat ovat parhaillaan menossa, sanoo Laaksoharju.

Yleensä palstoista pidetään hanakasti kiinni ja niistä ei haluta luopua, vaikka kunto ei enää kestäisikään ahkeraa viljelyä. Nyt omalle palstalle voi saada myös apuvoimia.

– Jos omat voimat tai aika ei tahdo riittää palstan hoitamiseen, voi meiltä pyytää avuksi kisälliä. Kisällitarjokkaiksi voivat puolestaan asettua omaa palstaa jonottavat henkilöt. Sitten me yhdistelemme näitä pareja, jos he sattuvat samalle alueelle. Siinä työn ohessa siirtyy sitten tietotaitokin vanhemmilta nuoremmille, sanoo Laaksoharju.

Alue kannattaa valita tarkoin

Jos kuitenkin mielii saada oman palstan nopeasti, kannattaa valita alue, joka ei ole suosituimpien listalla.

– Sijainti vaikuttaa paljon. Mitä kauemmas keskustasta mennään, sitä paremmat mahdollisuudet on saada palsta nopeasti. Meillä suosituimmat alueet ovat Annalassa, Kumpulassa ja Haagassa kun taas esimerkiksi Nummisuutarin alue on semmoinen, mihin on aika nopeastikin päässyt viljelemään, sanoo Laaksoharju.

Osa Helsingin yhdistyksistä ja seuroista ovat jo jakaneet tämän kevään palstat. Muutamia paikkoja on kuitenkin vielä jäljellä. Jos haluaa työntää sormet multaan vielä tulevana kesänä, kannattaa toimia nopeasti.