Dokaavia rottia ja lentäviä silmiä - Kustom Kulttuuri tasapainoilee taiteen rajapinnoilla

Urbaaniksi kansantaiteeksikin nimettyyn tyylilajiin kuuluu räväkän kuvamaailman lisäksi myös taideteoksiksi muokattuja ajoneuvoja. Suomessa Kustom Kulttuuri nauttii vankkaa kannatusta.

kulttuuri
Rotta-maalaus.
Osa Robin Backmanin maalauksesta.Yle

Rakennettujen amerikanrautojen ja moottoripyöräajoneuvojen ympärille syntynyt Kustom Kulture, suomalaisittain Kustom Kulttuuri, syntyi USA:ssa 50-luvulla. Siihen liittyvät vahvasti myös DIY-kulttuuri, maalaustaide, muotoilu ja muoti.

Alakulttuurilla on runsaasti ystäviä Suomessakin: esimerkiksi Marco "Platu" Plantingin aihepiiriin keskittyvä liike ja galleria Helsingissä pursuaa Kustom Kulttuuri -estetiikkaa.

– Sarjakuvamaisuus sekä värien käyttö ja vapaus viehättävät minua, kyse ei todellakaan ole mistään totisesta taiteesta. Vaikutteita näihin teoksiin haetaan niin scifistä, b-elokuvista kuin polynesian tiki-maailmasta, Planting kertoo.

Parodiaa Mikki Hiirestä

Kustom Kulttuurin ikonisiin kuvastoihiin kuuluvat muun muassa taiteilija Von Dutchin kehittämä _Flying Eyeball _-logo sekä Ed "Big Daddy" Rothin luoma _Rat Fink _-hahmo, kajahtanut rotta, joka parodioi Mikki Hiirtä. Kustom Kulttuuria kuvaakin usein määritelmä lowbrow art, eli vähän mauton alakulttuuritaide.

– Kauneus on katsojan silmässä, ja on hyvä, että on erilaista taidetta. Olen itse ollut museomaailmassa, ja siellä olen nähnyt fine artia, joka on monesti ollut paljon mauttomampaa kuin vaikkapa nämä lentävät silmät, Planting toteaa.

Jäätynyt moottoripyörä

Kustom Kulttuuriin liittyy oleellisena osana myös pinstripe-maalaus, jossa tehdään kuvioita esimerkiksi moottoriajoneuvoihin. Jussi "Jude" Pakalénin chopper-rakennustyylin alaluokkaan kuuluvaa turkoosinhopeaa diggeriä on tehty pari vuotta.

– Tämä on minun näkemyksini kauniista ja korumaisesta moottoripyörästä. Halusin pitää kaikki värit kylminä, ja pyörän nimikin onFreeze, Pakalén kertoo.

Jussi "Jude" Pakalénin rakentama Freeze.
Jussi "Jude" Pakalénin rakentama Freeze.Yle

– Pyöräpuolella olen kiertänyt näyttelyitä esimerkiksi Ruotsissa, josta löytyy Euroopan kovinta tasoa. Suomalaiset ovat kuitenkin saaneet viime aikoina hyvin jalkaa ovenväliin. Suomalainen mentaliteetti on varsin erilainen kuin ruotsalainen: Suomessa uskalletaan olla persoonallisia ja hieman rosoisia ja tuodaan uusia ideoita mukaan, Ruotsissa ollaan kliinisempiä.

Kustom Kulttuurista lisää Yle Uutisten NEO-ohjelmassa.