Ammattilainen neuvoo: Älä pelkää lammasta keittiössä

Lammas kuuluu monen pääsiäispöytään, mutta toisille sen valmistamiseen voi olla korkea kynnys. Ammattilaisen mielestä kannattaa jo lähtöjään unohtaa, mistä eläimestä on kyse. Tosin maustepuolella lammas vaatii enemmän kuin peruspossu tai -nauta. Paistomittari on kokkaajan kaveri, mutta paistopussit yrittäjä jättäisi ostamatta.

Kotimaa
Karitsan palapaisti
Karitsan paahtopaisti on valmis. Hyvää pääsiäistä.Juha Mäntykenttä / Yle

Palvelutiskiyrittäjä Marc Svahn Kokkolasta sanoo, että ensimmäisen kynnyksen voi ylittää aktiivisella unohtamisella:

– Kannattaa unohtaa, että se on lampaanlihaa.

Helposti liikkeelle pääsee hänen mukaansa valmiilla paahtopaistipihveillä, jotka saa valmiiksi maustettuna ja jotka sopivat pannulle tai grilliin.

– Ne kypsyvät nopeasti ja liha on aina niin mureaa, että sen voi jättää roosaksi tai paistaa kypsäksi oman mieltymyksen mukaan.

Esimerkiksi karitsanpihvit Svahn suolaa ja sen jälkeen paistaa kuumalla pannulla värin pintaan molemmille puolille. Ruskistuksen jälkeen liha menee uuniin ja viipyy siellä 5-12 minuuttia pihvin paksuuden mukaan. Täydellinen pihvi vaatii vielä asettelun kylmälle alustalle ja vetäytymisen liinan alla.

– Vetäytyminen on tavattoman tärkeää, silloin lihasnesteet tasaantuvat. Ja kun leikkaa pihvin tai paistin auki, kaikki herkulliset nesteet eivät valu työlaudalle tai lautaselle, opastaa Marc Svahn.

Lammas tykkää mausteista

Lampaan mausteet ovat valkosipuli, rosmariini, timjami ja minttu. Svahn laittaa itse mausteöljyyn myös sitruunaa, joka sopii hänen mukaansa valtavan hyvin lampaan kanssa – tai oikeastaan karitsan, josta mieluummin puhuu. Karitsa on alle yhden vuoden ikäisen eläimen lihaa ja aina lammasta hieman mureampaa ja pehmeäpää.

Sen liha sallii ja myös vaatii enemmän mausteita kuin nauta tai possu.

Älkää ikinä panko pussiin mitään, se kuivattaa ruokaa!

Palvelutiskiyrittäjä Marc Svahn

– Vaikka ei tykkäisi valkosipulista, suosittelen sen käyttämistä. Haudutettaessa sen maku muuttuu hienoksi ja miellyttäväksi, neuvoo Svahn.

Paistopussiin Svahn ei laittaisi lammasta – sen paremmin kuin muutakaan lihaa.

– Älkää ikinä panko pussiin mitään, se kuivattaa ruokaa!

Liian pitkä uunitus aiheuttaa pettymyksiä

Kun valmistaa lihaa padassa ja vuoassa, pitää varmistua nesteestä. Uunissa lihaa kannattaa valella matkan varrella. Ja kun huolehtii siitä, että ritilällä paistettavan lihan alla on pellillä vettä, saa lopuksi maukkaan liemen jalostettavaksi.

Ota lihanpala uunista 15 minuuttia ennen kuin meinasit

Palvelutiskiyrittäjä Marc Svahn

Myös oikeat lämmöt ovat tärkeät. Klassisin pääsiäisruoka eli karitsanviulu tarvitsee 140-150 astetta ja paistoaika riippuu siitä, kuinka roosana lihan haluaa. Toisin kuin paistopussin, paistomittarin Svahn mielellään laittaisi joka kokin käyttöön.

Marc Svahn ei mielellään puhu ruuanlaitossa mokista. Pettymyksiä kokeille toki aiheutuu, ja ne johtuvat Svahnin mukaan useimmin siitä, että ruoka on liian kauan uunissa.

– Olen aina sanonut, että ota lihanpala uunista 15 minuuttia ennen kuin meinasit.