1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

3D-tulostus helpottaa tekohampaiden valmistusta

Tekniikka on kehittynyt myös tekohampaiden valmistuksessa. Alaa valtaavaa 3D-tulostusta ei nähdä ammatille uhkana, vaikka se helpottaa ja vähentää käsityötä. Viimeistely tehdään jatkossakin aina käsityönä.

Hammasteknikon työ on pitkälti käsityötä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

– 3D-tulostimella voi tulostaa aihiot, joihin valmistetaan keramiikasta lopullinen tuote, kertoo hammasteknikkomestari Esko Ahonen Dental Teamista Jyväskylästä.

Kun hammaslääkäri ehdottaa sillan, implantin tai proteesin hankkimista, asiakkaan ensimmäinen kysymys on usein paljonko se keventää kukkaroa. Kovin halvalla hammaskaluston uusimisesta ei selviä, sillä hammasteknikon työ on vielä aitoa käsityötä.

– Asiakkaan on hirveän vaikea uskoa työmäärää mikä tuotteeseen joudutaan käyttämään, ennen kuin se valmistuu. Hintaa tuotteelle tulee, kun se valmistetaan käsityönä, kertoo Ahonen.

Tekohampaat käyneet tarpeettomiksi

Vielä 1970-luvun alussa hammasteknikon pääasiallinen tuote saattoi olla rippilahjaksi tilatut proteesit. Valistuksen ja parantuneen hammashoidon myötä proteesien tarve on vähentynyt roimasti ja yhä useampi selviää läpi elämänsä omilla hampailla.

Nykyisin hammasteknikot valmistavat pääasiallisesti kruunutuksia, siltoja ja yksittäisiä kruunuja ja esteettisiä hammashoitotuotteita: laminaatteja ja keraamisia paikkoja.

Toisin kuin monet luulevat, hammasteknikko ei laita käsiään asiakkaan suuhun.

– Sehän on hammaslääkärin työkenttää se suuhun kajoaminen, tähdentää Ahonen.

Välivuosi koulutuksessa

Hammasteknikoiden koulutus on parhaillaan murroksessa, kun ammattikorkeakoulu Stadia lakkauttaa koulutuksen Helsingissä. Hammaslääketieteen laitoksen yhteydessä  toiminut koulu ei tänä vuonna ottanut uusia opiskelijoita.

Välivuoden jälkeen hammastekniikan koulutus jatkuu syksyllä 2015 Turun ammattikorkeakoulussa.