Itä-Suomen yliopistossa kiistellään yt-neuvottelupäätöksen laillisuudesta

Henkilöstöjärjestöt ja Itä-Suomen yliopiston hallitus ovat eri mieltä terveystieteiden tiedekunnan yhteistoimintaneuvottelujen aloittamispäätöksen laillisuudesta. Kyse on yhden hallituksen jäsenen jääväämisestä päätöksenteosta. Järjestöjen edustajat ovat kannelleet asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

yhteistoimintamenettely
Itä-Suomen yliopiston rakennuksia Kuopiossa
Sari Jormanainen / Yle

Henkilöstöjärjestöjen edustajat pitävät Itä-Suomen yliopiston yhteistoimintaneuvottelujen aloittamispäätöstä laittomana. Henkilöstöjärjestöjen mukaan yliopiston hallitus toimi virheellisesti, kun se jääväsi yhden hallituksen jäsenen päätöksenteosta. Henkilö toimii henkilöstöyhdistyksen puheenjohtajana ja varapääluottamusmiehenä.

– Tämä on erittäin poikkeuksellista toimintaa ja tässä rikottiin hallintolakia. Hän ei ollut esteellinen päätöksenteossa. Korkein hallinto-oikeus on todennut kuntien yt-neuvottelutapauksessa, että pääluottamusmies voi olla mukana päättämässä yt-neuvottelujen aloittamisesta, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmies Antero Puhakka toteaa.

Puhakka kummeksuu myös sitä, että yt-neuvotteluista oli päättämässä terveystieteiden tiedekunnassa työskentelevä henkilö. Itä-Suomen yliopisto aloitti viime viikolla yt-neuvottelut, jotka koskevat terveystieteiden tiedekunnan koko henkilöstöä.

– Hän oli siis tekemässä itseään koskevaa päätöstä, mutta häntä ei katsottu esteelliseksi.

Rehtori: "Hallitus toimi oikein"

Yliopiston rehtorin Perttu Vartiaisen mukaan hallitus toimi asiassa oikein.

– Useamman juristin tulkinta oli, että henkilö on esteellinen, koska hän edustaa henkilöstöjärjestöä. Hän oli ennen hallituksen kokousta varapääluottamusmiehen asemassa kuulemassa, kun yt-neuvotteluesityksestä kerrottiin, Vartiainen sanoo.

Hänen mukaansa myös terveystieteiden tiedekunnassa työskentelevän hallituksen jäsenen asemasta keskusteltiin.

– Hänen asemansa on aivan erilainen. Emme voisi tehdä mitään koko yliopistoa koskevaa päätöstä, jos tiedekunnissa työskentelevät olisivat aina esteellisiä, Vartiainen sanoo.

Oikeusasiamiehen päätöstä saa odottaa

Henkilöstöjärjestöt ovat kannelleet asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Puhakan mukaan muuta mahdollisuutta ei ollut, koska yliopiston hallitus ei ollut halukas tekemään päätöstä uudestaan eikä yt-päätöksestä voi valittaa.

Tässä on iso ristiriita olemassa, mutta emme aio jäädä pois neuvotteluista.

Antero Puhakka

– Meidän näkemyksemme mukaan vähintään kuuden viikon neuvotteluaika ei ala kulua ennen kuin yliopiston hallitus tekee mahdollisen uuden, laillisen päätöksen. Mutta oikeusasiamiehen päätöstä saa odottaa neljästä kuuteen kuukautta, Puhakka kertoo.

Silti henkilöstöjärjestöt aikovat neuvotella työnantajien kanssa terveystieteiden tiedekunnan tilanteesta. Heidän kannaltaan kyse on kuitenkin vain keskusteluista, ei varsinaisista yhteistoimintaneuvotteluista.

– Tässä on iso ristiriita olemassa, mutta emme aio jäädä pois neuvotteluista, Puhakka sanoo.

Rehtori kummeksuu järjestöjen tulkintaa

Puhakan mukaan kyse on tärkeästä periaatteellisesta asiasta, vaikka oikeusasiamies ei voi kumota yt-neuvottelupäätöstä.

– Meidän kannaltamme hallituksen menettely oli selvästi virheellistä. Oikeusasiamies voi paheksua tai voimakkaasti paheksua yliopiston menettelyä ja jos yt-neuvottelujen lopputuloksesta mennään käräjille, oikeusasiamiehen näkemys voi vaikuttaa asioihin.

Tämän henkilön jääväys oli hänen oman etunsa mukainen.

Perttu Vartiainen

– Jos taas oikeusasiamies pitää hallituksen menettelyä oikeana, se viittaa pitkälti siihen suuntaan, etteivät luottamusmiehet voi toimia yliopistojen hallituksissa, Puhakka sanoo.

Perttu Vartiainen ei näe syytä tehdä yt-neuvottelupäätöstä uudestaan. Hän myös kummeksuu henkilöstöjärjestöjen toimintaa asiassa.

– Syvästi ihmettelen tätä tulkintaa. Tämän henkilön jääväys oli hänen oman etunsa mukainen ja autonomisessa Itä-Suomen yliopistossa henkilöstöllä on erittäin vahva edustus. Ainakaan nyt ei ole tullut esille mitään sellaista, että päätös pitäisi tehdä uudelleen.